STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Nagla promena vremena može biti veoma nepovoljna po zdravlje

Novosti online

18. 02. 2023. u 18:20

KOLIKO širenju virusa pogoduju prolećne temperature, a kome najviše smetaju temperaturne oscilacije, objašnjava doktor Evgenije Lebedinski, kardiolog Kliničko-bolničkog centra „Doktor Dragiša Mišović“.

СТРУЧЊАЦИ УПОЗОРАВАЈУ: Нагла промена времена може бити веома неповољна по здравље

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Gotovo da nema odrasle osobe ili deteta koje ovih dana nije imalo zdravstvene probleme, sa lakšom ili težom kliničkom slikom.

Kliničko-bolnički centar „Doktor Dragiša Mišović“ beleži natprosečan broj onih koji su se u poslednja 24 sata javili na hitan prijem, a preopterećena je i Klinika za dečje plućne bolesti.

Dr Evgenij Lebedinski kaže da lekari od prethodnih godina ovaj period poznaju kao period kada se češće javljaju hronični bolesnici sa različitim pogoršanjima, često i infektivnim.

 - Nekoliko je faktora da se se oni češće javljaju – promena temperatura, loš vazduh posebno kod plućnih bolesnika, a za nama je i sezona slava koja preopterećuje naše pacijente - istakao je dr Lebedinski.

Prema njegovim rečima, hronični pacijenti, zbog čestih poseta lekarima, znaju kako da se ponašaju, obučeni su kako da reaguju, a donekle mogu i sami sebi da pomognu.

 - Mladi i pacijenti koji dolaze sa ozbiljnim komplikacijama prvi put bez ranijeg javljanja zaista su izazov u našem radu - navodi dr Lebedinski.

Osluškujte svoje telo

U poslednje vreme, pomoć je u KBC „Dr Dragiša Mišović“ zatražio veliki broj mladih pacijenata sa akutnim koronarnim sindromom ili sa povredama velikih krvnih sudova, pogotovo u glavi.

Takvi pacijenti ne mogu da znaju da će im se nešto desiti. Trebalo bi osluškivati svoje telo, savetuje dr Lebedinski, naročito ukoliko u porodici postoje slučajevi kardiovaskularnih oboljenja ili kod samih pacijenata faktori rizika – gojaznost, dijabetes, hipertenzija.

 - Ne bi bilo loše da se oni jave svom odabranom lekaru i urade preventivne preglede - navodi dr Lebedinski.

Prema njegovim rečima, uvek imamo neke simptome:

 - To su sitni alarmi koje često zaobilazimo i pripisujemo umoru. Treba osluškivati sebe i svoje telo. Čoveka treba hitno da odvede kod lekara bol u grudima, bilo koja vrsta senzacije, pogotovo ako se širi u ramena, ruke, vrat, vilicu -.

Različite vrste tištenja, probadanja, gušenja takođe su znak da treba otići na pregled.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

TO MOGU SAMO ŽENE: Vidite kako su sestrice štitile inkubatore dok je zemljotres razarao Tursku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)