ĐACI ĆE O JASENOVCU UČITI KROZ PROJEKTE: Lekcije iz istorije, geografije i srpskog pisaće profesori univerziteta i akademici

Lj. BEGENIŠIĆ

10. 02. 2023. u 17:59

VIŠE znanja o nacionalnim temama đaci u Srbiji od 1. septembra dobijaće iz dodatnih udžbenika koji će biti štampani za nastavu iz istorije, geografije i srpskog jezika i književnosti. Iako se ranije očekivalo da će biti promenjeni postojeći udžbenici iz ova tri predmeta, to se neće dogoditi.

ЂАЦИ ЋЕ О ЈАСЕНОВЦУ УЧИТИ КРОЗ ПРОЈЕКТЕ: Лекције из историје, географије и српског писаће професори универзитета и академици

Pomen žrtvama ustaškog logora, Foto I. Marinković

Kako je za "Novosti" rekao Mladen Šarčević, v. d. direktora "Službenog glasnika", stručnjaci će osmisliti "nadudžbenik" koji će se izdavati u štampanom i digitalnom obliku.

On kaže da će na pisanju đačkih knjiga biti angažovani profesori Beogradskog univerziteta, ali i drugih univerziteta u Srbiji.

Šarčević je najavio i formiranje tima čiji će zadatak biti da osmisli kako će tačno izgledati "nadudžbenik", a posao treba da bude završen do početka nove školske godine.

- Učenici će se o najvažnijim događajima iz naše istorije upoznavati kroz projekte - pojašnjava Šarčević. - Učenje o, na primer, nacionalnim parkovima u Srbiji, što je lekcija iz geografije koju sam i sam predavao, izgledaće tako što će nastavnik podeliti đake u grupe i dati im da urade projekat na ovu temu. Deca će preslušati klip, pročitati te lekcije iz dodatnog udžbenika i napraviće projekat koji će se obavezno ocenjivati.
Kada je reč o genocidu u Jasenovcu, što je lekcija o kojoj se mnogo polemiše jer je, prema nekim ocenama, u postojećim udžbenicima štura, a đaci o događajima u NDH ne znaju gotovo ništa - i o ovoj temi učiće se - kroz projekte. Tako će, navodi Šarčević, učenici dobiti zadatak da u okviru oblasti o Drugom svetskom ratu urade projekat o Jasenovcu i Holokaustu, i za to će dobiti ocenu. Isto tako radiće se i u okviru nastave srpskog jezika i književnosti.

Izmene zakona na razmatranju

Ministarstvo prosvete pripremilo je nacrt izmena i dopuna Zakona o udžbenicima. Ministar Branko Ružić naveo je da je predlog poslat na razmatranje u kabinete predsednika države i predsednice Vlade.

Kako bi novi udžbenici bili svrsishodni, nastavnici poručuju da nastavni planovi i programi treba da budu utemeljeni na nacionalnim interesima, i da se kultura sećanja i poštovanja tradicije stavi u prvi plan obrazovno-vaspitnih zadataka. Prema njihovom mišljenju, treba da se postavi ključno pitanje - kakva je bila istinska uloga srpskog naroda, posebno u Prvom i Drugom svetskom ratu, koje su razmere njegovog heroizma i stradanja, pošto je poslednjih decenija istorijska uloga ovih događaja skrajnuta i obezvređena.

Olivera Krupež, doktor književnih nauka i profesor književnosti i srpskog jezika u OŠ "Milica Pavlović" u Čačku, međutim, ističe da je ideja da se umesto izmene sadržaja sadašnjih lekcija urade dodatni nastavni materijali iz kojih bi se učenici, navodno, podrobnije obavestili o nacionalim temama - nedelotvorna i teško primenljiva u zgusnutom rasporedu časova.

- Najavljuju se neke kombinovane brošure koje će neko morati da plati pošto treba da se nađu pred učenicima od 1. septembra, pored udžbenika koje inače plaćaju - ističe naša sagovornica. - To je prividno rešenje za nedostatke nastavih planova, a suštinski: namet na vilajet i roditeljima, i učenicima i nastavnicima.

Ona pita čemu služe dodatni materijali ukoliko iz aktuelnog nastavnog programa i regularnih udžbenika učenici ne mogu da steknu pravu predstavu o svojim precima, i onome kroz šta su prošli na trnovitom putu istorije. Profesorka Krupež navodi da u školskoj i domaćoj lektiri o stradanju srpskog naroda u Drugom svetskom ratu svedoči samo - "Krvava bajka".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

KAKO DA ZAČINITE BRAK? Radmila je bračni terapeut i ove savete treba da poslušate (VIDEO)