SNEŽNA OLUJA BESNI: Nevreme se približava Srbiji, više od pola metra snega palo iznad Sarajeva

Novosti online

18. 01. 2023. u 22:44

SNEŽNA oluja sa grmljavinom besni na planinama iznad Sarajeva, palo preko pola metra snega. U Srbiji za vikend se takođe očekuje sneg i formiranje snežnog pokrivača i u nižim predelima.

СНЕЖНА ОЛУЈА БЕСНИ: Невреме се приближава Србији, више од пола метра снега пало изнад Сарајева

Foto: Tanjug

Bjelašnica je planina 20 ak kilometara jugozapadno od Sarajeva Visoka je preko 2000 metara i na njoj obilni sneg pada od utorka i često je praćen jakom grmljavinom, a već je palo preko pola metra snega i njegova visina ove večeri iznosi 70 santimetara.

Sneg sa grmljavinom praćen je olujnim južnim vetrom. Obilni sneg sa grmljavinom očekuje se i tokom noći i jutra, uz dodatnih 20-30 cm snega. Temperatura će biti od -3 do 0°C. Od petka sledi zahlađenje, uz pad temperature na ispod -15°C, uz dodatnih 30 cm snega.Tada će se snežna granica spustiti i do samog centra Sarajeva i očekuje se da se formira snežni pokrivač od 20 santimetara.

I dok na planinama iznad Sarajeva besni grmljavinska oluja sa snegom, u Sarajevu pada jaka kiša, a temperatura je 9°C. Obilne padavine uslovljavaju nagli rast tokova na području celog Sarajevam uz opasnost od poplava i bujica, a višemetarski porast beleže i Miljacka i reka Bosna. Najkritčnije sa poplavama za sada je u Konjicu i u Goraždu.

U Srbiji za vikend se takođe očekuje sneg i formiranje snežnog pokrivača i u nižim predelima. Tokom vikenda u brdsko-planinskim predelima Srbije očekuje se povećanje snežnog pokrivača za 10 do 30 cm, a snežni pokrivač od 5 do 20 cm formiraće se i u nižim predelima, dok će se manji pokrivač formirati samo u Vojvodini i na području Beograda, a na području nižih predela istočne Srbije će u potpunosti zbog kiše izostati.

Nakon današnjih 20°C, zahlađenje će već sutra zahvatiti severozapad Srbije, a do petka celu Srbiju, tako da se tokom vikenda očekuje vreme nalik januaru i prava zimska situacija.

(Kurir)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

NIKOLIĆ O NADIMKU ŽIKA SELJAK: Hteli su da me ponize - viknu iz besnog auta: Gde si seljak! Podmetanje, to me je motivisalo