ZIMA ĆE ZALEDITI SRBIJU OD OVOG DANA: Prognoza za večeras obećava nevreme i značajno zahlađenje

Novosti online

17. 01. 2023. u 16:57

POSLE još nekoliko toplih dana osetno hladnije uz moguće snežne padavine nad većim delom regiona. U nizijama se ne očekuje viši snežni pokrivač. Saznajte kakvo nas vreme očekuje do kraja januara u najnovijoj prognozi vremena za Srbiju.

ЗИМА ЋЕ ЗАЛЕДИТИ СРБИЈУ ОД ОВОГ ДАНА: Прогноза за вечерас обећава невреме и значајно захлађење

Foto: Tanjug

Kako navodi meteorolog Marko Čubrilo, danas posle podne i uveče sa daljim jačanjem ciklona južni vetar u pojačanju te će nad najvećim delom BiH, C.Gore, istočne Hrvatske i Srbije na udare biti jak do olujan, ponegde i preko 25m/s. Na sreću, u drugom delu noći južni vetar u postepenom slabljenju.

- Do petka relativno toplo uz kišu povremeno, dok se u četvrtak očekuje početak zahlađenja koja će od petka usloviti hladnije vreme uz snežne padavine svim predelima preko 700mnv, a snega bi trebalo biti i u nizijama - najavljuje Čubrilo.

Kako modeli još nemaju tačnu putanju tog ciklona čije se formiranje očekuje u četvrtak ima jako mnogo oscilacija u proračunima kada je količine snega i njegov raspoored u pitanju, posebno za nizije, stoji u prognozi.

- Za sada stoji da se u predelima ispod 700mnv ne očekuje nikakav velik sneg i da će ga najčešće biti do 5cm, a ponegde na severoistoku i istoku regiona bi pokrivač mogao i izostati, ali treba sačekati barem do srede ili četvrtka kada će modeli imati konačnu opciju kretanja ciklona, a padavine će u potpunosti ući u opseg visokorezolucionih modela - precizira Čubrilo.

Jutarnji GFS model ima sneg već u petka, dok ga nema za dolaeći vikenda pa ga ponovo ponegde ima od nedelje, dok ge ECMWF ima tek od subote. ICON ima snežne padavine od noći ka suboti, navodi se.

- Temperatruure će od petka svakako biti niže i maksimumi bi se trebali kretati od -1 do +3 stepena Celzijusa. Vetar će okrenuti na umeren severozapadni, ali se olujni udari ne očekuju - kaže meteorolog.

Posle 25.01. verovatmo suvo i prosečno hladno, a za početak februara ima jako mnogo opcija pri čemu je jedna od njih moguće novo, jače, zahlađenje.

Spremite se na vrlo jak vetar danas posle podne i uveče, dok se zima vraća, lili je bolje reći tek dolazi od petka, zaključuje Čubrilo.

(Pink)

BONUS VIDEO:

VRTU POD ZAŠTITOM DRŽAVE VRAĆAJU MLADOST: Prvi put posle 75 godina obnova gradskog parka u Vršcu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

NAGLE PROMENE OSIM BILJAKA POREMETILE I LJUDE: Od vremena sam i psihički uzdrmana i nije lepo uopšte...