POROĐAJ BEZ PROBLEMA, A BEBA UMRLA: Posle tragedije porodice Jevremović iz Šapca naložen hitan nadzor Ministarstva zdravlja

V. Mitrić

16. 01. 2023. u 08:35

SMRT bebe iz Šapca, rođene 10. januara u tamošnjoj Opštoj bolnici "Laza Lazarević", a preminule dva dana kasnije na Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj, u Beogradu, biće predmet interne istrage, ali i hitnog inspekcijskog nadzora Ministarstva zdravlja.

ПОРОЂАЈ БЕЗ ПРОБЛЕМА, А БЕБА УМРЛА: После трагедије породице Јевремовић из Шапца наложен хитан надзор Министарства здравља

Dejan (27) i Jovana (25) Jevremović, Foto Instagram

Dok otac Dejan Jevremović (27) tvrdi da su on i supruga Jovana (25) izgubili tek rođenu devojčicu, svoje prvenče, "zbog nemara lekara", iz Opšte bolnice u Šapcu takve navode demantuju.

Prema tvrdnjama oca, iznetim u medijima, supruga je imala izuzetno težak i dugotrajan porođaj, zbog čega se prešlo na carski rez. Otac tvrdi da je beba progutala plodovu vodu i mekonijum, koji joj se zalepio za pluća, kao i da je osoblje šabačke zdravstvene ustanove ovo prekasno primetilo i poslalo je u Beograd, zbog čega nije uspela da preživi.

- Trudnica je u porodilište primljena 7. januara uveče, a po dolasku urađeni su joj laboratorijski nalazi koji su bili uredni - kažu u šabačkoj Opštoj bolnici "Laza K. Lazarević".

- Dva dana kasnije, 9. januara, u večernjim satima, trudnica je dobila porođajne bolove. Uprkos pokušajima da se porodi prirodnim putem, doneta je odluka da bude porođena carskim rezom, s obzirom na to da je bebina glava stajala visoko nad karličnim ulazom.

U bolnici dodaju da su sve vreme praćeni vitalni parametri i bebe i majke, odnosno da su CTG zapisi bili dobri. Ovo navodi na zaključak da beba tokom rađanja nije trpela bolove, niti je na bilo koji način bila ugrožena ili pretrpela traumu. Dete je, ističu, rođeno 10. januara i po rođenju je odmah zaplakalo, a na osnovu opšteg stanja dobilo je visoku ocenu 9.

- Osam sati kasnije, prilikom podoja, uočeno je da novorođenče ima problem sa disanjem.

Hitno je pozvan pedijatar koji donosi odluku o prebacivanju na Univerzitetsku dečju kliniku u Tiršovoj, u Beogradu, gde bi se uradile dodatne pretrage. Beba je sanitetom otpremljena na Kliniku. Tu je tokom noći došlo do pogoršanja stanja, a potom i smrti novorođenčeta - navode u šabačkoj bolnici.

Otac deteta kaže da je njemu telefon pozvonio u 15 do 12, sa čestitkama jer je postao tata.

Rečeno mu je da su žena i dete dobro, da je bilo komplikacija i da je urađen carski rez:

- Rekli su mi da je beba dobro i da je dobila ocenu 9, da je sve u najboljem redu. Bože moj, rekoh, carski rez, nema veze. Probali su prirodno, nije išlo, pa kakve veze ima, neka je sve prošlo kako treba. Žena me zove i govori kako su je namučili, ali da je važno da su dobro i ona i beba. Prebacuju je u sobu da se oporavlja. Dok je čekala da joj donesu dete, došlo je do smene i rekli su joj da će bebu doneti kasnije. U 20 časova pozvala me je i rekla da beba mora za Beograd jer su osam sati posle porođaja uočili da ima plodovu vodu u plućima. Tako je hitno transportovana u Tiršovu.

U šabačkoj bolnici potvrdili su da je naložena obdukcija, posle koje će se znati tačan uzrok smrti deteta. Bolnica je formirala komisiju i ona će obaviti unutrašnju proveru kvaliteta stručnog rada, a vanredni inspekcijski nadzor Ministarstva zdravlja po hitnom postupku biće obavljen već u ponedeljak.

Godinu dana kućnog zatvora

ALEKSINAČKI lekar Blagoje Pejković osuđen je prošle godine pravosnažno na godinu dana kućnog zatvora zbog teškog dela protiv zdravlja ljudi koje je za posledicu imalo smrt novorođenčeta Marije Mijailović Milošević iz sela Mozgovo. Apelacioni sud u Nišu Pejkoviću je izrekao i meru bezbednosti zabrane bavljenja delatnošću od dve godine. Pravna bitka vođena je sedam godina, a obdukcioni nalaz pokazao je da je Marijina beba tokom dugotrajnog porođaja udahnula plodovu vodu koja je sadržavala stolicu.

Sudski spor prošle godine pokrenula je i Maja Simić Simeunović, čija je beba takođe preminula u jednom beogradskom porodilištu, jer se, prema izveštaju obdukcije, ugušila u plodovoj vodi zbog neadekvatne nege tokom porođaja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!