PROSLAVLJAJU ŽIVOT I SEĆAJU SE NASTRADALIH: Park Čačalica kod Požarevca među najlepšim u zemlji

Dušanka Novković

08. 01. 2023. u 06:15

PARIZ ima Bulonjsku šumu, Njujork i London Centralni i Hajd park, a Požarevac Čačalicu.

ПРОСЛАВЉАЈУ ЖИВОТ И СЕЋАЈУ СЕ НАСТРАДАЛИХ: Парк Чачалица код Пожаревца међу најлепшим у земљи

Spomen-kosturnica ruskih vojnika, Foto D. Novković

Ovaj zeleni kompleks, koji se prostire na 28 hektara, sigurno je najlepši park u Braničevskom okrugu i jedan od najlepših u celoj zemlji. Nalazi se na istoimenom brdu, odmah pored brda Tulba, i sa njega se može videti predivna panorama grada. Zahvaljujući ljubiteljima prirode, ovaj deo grada uspeo je da se sačuva od divlje gradnje, pa u njemu obitavaju samo drveće, ptice i šetači svih generacija.

Nekad se na mestu današnjeg parka nalazila močvara. Posle Drugog svetskog rata, uz kopanje odvodnih kanala, počelo je masovno pošumljavanje, koje su prvi izveli ondašnji gimnazijalci. Zasađeno je oko 190 vrsta drveća i rastinja, bilo je preko 95.000 sadnica.

Tu su i dve česme, staze i klupe za šetače, a kod ulaza u kompleks napravljena je i teretana na otvorenom. U ovu oblast, koja je kompletno ograđena, zabranjeno je ulaziti vozilima ili dovoditi pse u šetnju, jer je sve podređeno šetačima i očuvanju zelenila.

Čačalica nije običan, već spomen-park, proglašen za kulturno dobro od velikog značaja, jer su u njemu i spomenici stradalima u Drugom svetskom ratu. Spomenik streljanim rodoljubima i "Zvezda" posvećeni su domaćim žrtvama, a spomen-kosturnica vojnicima Crvene armije, koji su stradali na potezu od Majdanpeka do Mladenovca. Uz kosturnicu su posađene i breze dopremljene iz ruskog sela Povarova, ukupno 441, koliko je bilo i stradalih vojnika. Pored jedne staze 2009. godine postavljena je i spomen-ploča sa imenima nastradalih Jevreja koji su živeli u Požarevcu.

Ovo mesto bilo je svedok različitih borbi i u ranijim vremenima. U istorijskim zapisima pominje se da je tu sahranjen brat kneginje Ljubice, Jovan Vukomanović, koji je poginuo u borbi za Požarevac 1815. godine.

Čačalica je imala strateški značaj u odbrani ovog dela Srbije od Austrougara i Nemaca.

Srpski vojnici su sa ovog položaja topovima i mitraljezima dejstvovali u Prvom svetskom ratu.

STVARAOCI

Autori današnjeg izgleda Spomenika streljanim rodoljubima, prvog na koji se nailazi od ulaska u spomen-park, jesu arhitekta Bratislav Stojanović iz Beograda i vajar Stanislav Mićić iz Zagreba. Stojanović je autor i spomen-kosturnice ruskih vojnika, dok je spomenik "Zvezda" delo vajara Milorada Tepavca.

ZAMENA

TOKOM NATO bombardovanja Pančeva, zagađenje je vazduhom stiglo i u ovaj kraj i tada je oštećeno 300 breza pored spomen--kosturnice. U oktobru 2007. godine, pre proslave Dana oslobođenja Požarevca, one su zamenjene novim, takođe iz Rusije, koje su gradu stigle kao poklon.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!