BOLNICA HOĆE NA MRTVOM DAVIDU DA ZARADI: Agonija porodice Petrović, čiji je sin preminuo u bolnici u Turskoj

D. MATOVIĆ

15. 12. 2022. u 07:45

KO zna koliko će trajati agonija porodice Petrović iz Svilajnca, čiji je sin David, uprkos junačkoj borbi protiv leukemije, izgubio bitku sa opakom bolešću u bolnici u Turskoj.

БОЛНИЦА ХОЋЕ НА МРТВОМ ДАВИДУ ДА ЗАРАДИ: Агонија породице Петровић, чији је син преминуо у болници у Турској

Foto: Budi human

Uprkos nemerljivom bolu za izgubljenim detetom, pogođeni su i užasnom nepravdom zbog, kako su uvereni, prevare i manipulacije oko vraćanja dečakovih posmrtnih ostataka, jer navodno duguju bolnici još 39.000 evra. U pomoć im je pritekla i Vlada Srbije, angažovao se i predsednik Aleksandar Vučić da se ovoj porodici pomogne.

Zajedničkim naporima uspeli su da dogovore sa bolnicom da odobre preuzimanje tela tako da Davidovi posmrtni ostaci stižu sa majkom, sestrom i dedom privatnim avionom, a prekosutra će biti sahranjen.

Agonija je počela pre četiri dana, kada su Petrovići, suočeni sa bolom zbog neočekivane smrti sina, istovremeno i uslovljeni da moraju da uplate još 39.000 evra bolnici da bi im telo preminulog deteta bilo vraćeno. Neutešni otac Danijel Petrović obavestio je javnost o neljudskom gestu osoblja turske klinike gde su mališanu garantovali izlečenje posle transplantacije koštane srži koju je trebalo da donira njegova mlađa sestra.

Preminuo David Petrović, Foto privatna arhiva

Za Davidovo lečenje do sada je uplaćeno 150.000 evra, ali turski lekari tvrde da postoji dodatni dug od 39.000 evra i da troškovi terapije i bolnički dani nisu plaćeni. Davidovoj porodici nije jasno odakle taj dug, a u Ambasadi Srbije u Ankari sumnjaju da je bolesno dete bilo žrtva prevare.

- Na njegovom računu u humanitarnoj fondaciji "Budi human" ima 22.900 evra, ali nam nedostaje još 16.100 evra - kaže Danijel.

- Mi taj novac nemamo, a u međuvremenu su nam iz naše ambasade poručili da ne šaljemo ništa, zato što sumnjaju da je taj dug nerealan. Rečeno nam je da su od ustanove gde je lečen tražili da im se pošalje kompletna dokumentacija o Davidovom lečenju i svim troškovima, ali je nisu dobili. U klinici su zaćutali, a u našoj ambasadi očekuju da im dostave troškove lečenja. Ukoliko ih ne dobiju, tužiće bolnicu.

Danijel kaže da su im dosadašnji troškovi lečenja delovali preuveličano. Gotovo je uveren da su u klinici znali da ne mogu pomoći Davidu, ali su insistirali da primi skupe lekove.

- Niko ne zna zašto su mu ih davali - priča neutešni Danijel.

- Lek, koji je navodno stigao iz Amerike, koštao je čak 40.000 dolara. Garantovali su da će mu pomoći, ali je našem Davidu posle bilo još gore. I to nije sve. Doveli smo petogodišnju ćerku. Iz bolnice su tražili da mesec dana provede u hotelu koji će dnevno koštati 50 evra, a gde će imati tri obroka. Kada smo je doveli, smestili su je u neku sobu u okviru bolnice, bez ijednog obroka, a dan je koštao 120 evra! Kupovali smo hranu u preskupim bolničkim restoranima, zato što nam nisu dozvoljavali da izlazimo. Za sve to vreme, jednom su joj izvadili krv. Smatramo da su i na ovaj način zloupotrebili našu nevolju.

TEŠKA I MUČNA SITUACIJA

PRE odlaska u Tursku, David je prošao kroz dve transplantacije koštane srži u Beogradu na Institutu za majku i dete "Dr Vukan Čupić". One mu, nažalost, nisu pomogle.

- Verovali smo da svaka bolest može biti pobeđena ako ima dovoljno ljubavi, snage i ako su najbolji lekari uz njega - kaže Danijel. - Nažalost, sve je imao osim lekara, a dali smo sve od sebe da mu i to obezbedimo. Kada dođete do toga da novcem merite vrednost nečijeg života, od toga teže i mučnije situacije nema.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati