POHOD NA NOVI EVROPSKI REKORD PO BROJU OPERACIJA: Lekari Instituta Dedinje danas operišu 25 pacijenata

Novosti onlajn

05. 12. 2022. u 08:51

KARDIOHIRURŠKI timovi Instituta 'Dedinje" jutros su krenuli u veliki pohod - da postave još jedan rekord po broju kombinovanih zahvata na otvorenom srcu.

ПОХОД НА НОВИ ЕВРОПСКИ РЕКОРД ПО БРОЈУ ОПЕРАЦИЈА: Лекари Института Дедиње данас оперишу 25 пацијената

Foto: Novosti

Letvicu su ovoga puta podigli na 25 operacija za dan i ako u tome uspeju, to neće uticati na njihov rang, jer nema dalje, pošto su od marta ove godine, sa 21 urađenom operacijom za dan, već na prvom mestu u Evropi.

Ovoga puta i sebi i evropskim kardiohirurškim centrima samo žele da dokažu da mogu i više.

- Ako Evropa spava, ja neću da spavam - kaže za Večernje novosti profesor dr Milovan Bojić, direktor Instituta.

Foto: Novosti

- Iako to podrazumeva baš naporan rad, lekari i svi bez kojih ne možemo da uđemo u ovako veliki poduhvat, bez ikakve zadrške prihvatili su moj predlog da potučemo svoj dosadašnji rekord, iako smo dokazali da smo po broju operacija u danu najbolji u Evropi, i niko nas od marta nije pretekao. Do sredine marta ove godine evropski rekord po broju operacija u jednom danu bio je 19, računajući i tzv. Tavi procedure, koje nisu klasične operacije, a onda je 'Dedinje" podiglo rekord na 21. Timovi su već ušli u sale. Rade kombinovane kardiohirurške procedure, zamene aortnog zaliska, mitralnog zaliska, koronarni bajpas, hirurgiju aorte. Nadamo se da će danas pasti novi rekord - kaže profesor Bojić.

- Sa uslovima koje smo dobili u novoj zgradi "Dedinja 2", na koju se čekalo decenijama, do marta ove godine, kada je napokon otvorena, to dugujemo i našim pacijentima i državi - kaže Bojić.

Foto: Novosti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NESVAKIDAŠNJE ISKUSTVO JEDNOG DOSTAVLJAČA: Ne znam da li da bacim one kese i klisnem niz stepenice, ili da stoički sačekam...