VUJOVIĆ: Subvencije za zamenu individualnih ložišta značajne za bolji kvalitet vazduha

Novosti onlajn

04. 12. 2022. u 11:37

MINISTARKA zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je danas sa predsednikom Gradske opštine Zvezdara Vladanom Jeremićem kotlarnicu stambene zgrade u Ulici Franje Kluza, u kojoj su uz subvenciju ministarstva zamenjeni kotlovi na ugalj, a građanima omogućeno efikasnije i ekološki prihvatljivije grejanje.

ВУЈОВИЋ: Субвенције за замену индивидуалних ложишта значајне за бољи квалитет ваздуха

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Vujović je navela da se 38 stanova u ovoj zgradi gotovo 55 godina grejalo na ugalj, a da će sa novim kotlovima na pelet građani imati komfornije grejanje, bez čađi i štetnih čestica u vazduhu kako je to bilo svih prethodnih decenija.

- Zahvaljujem opštinskom rukovodstvu i stambenoj zajednici na učešću i saradnji, jer ovo smo uradili zajedno. Benefite ovog projekta, pored stanara čiji je dugogodišnji problem rešen, osetiće i građani koji žive u okolini jer će i vazduh biti čistiji - rekla je Vujović.

Ministarka je istakla da individualna ložišta u velikoj meri doprinose aerozagađenju, dodajući da su subvencije za prelazak na ekološki prihvatljivije energente jedna od mera za bolji kvalitet vazduha. 

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

- Uz podršku države u prethodne dve godine zamenjen je veliki broj kotlarnica u toplanama, javnim ustanovama i domaćinstvima širom Srbije. To su mahom kotlarnice stare 50 i više godina, kakvu smo imali i u ovoj stambenoj zgradi. Puno toga smo uradili, ali smo svesni da je još mnogo posla pred nama. U narednim godinama odvajaćemo još veća sredstava za subvencije, kako bismo ubrzali sprovođenje projekata u gradovima i opštinama i unapređivali kvalitet vazduha u našoj zemlji - rekla je Vujović i pozvala lokalne samouprave da kandiduju projekte na konkursima ministarstva i sledeće godine.

Prilikom posete stambenoj zajednici u Franje Kluza, ministarka je razgovarala sa vlasnicima stanova, a obišla je i najstariju sugrađanku u zgradi gospođu Ljubicu, koja je izrazila posebno zadovoljstvo i zahvalnost jer je problem sa starom kotlarnicom na ugalj konačno rešen.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)