SVETINJE NA KIM SU U VELIKOJ OPASNOSTI Mitropolit Joanikije: Na tu tzv. državu žele da preknjiže kulturna blaga srpskog naroda

Novosti online

24. 11. 2022. u 13:47

MITROPOLIT crnogorsko-primorski g. Joanikije služio je jutros, na praznik Svetog kralja Stefana Dečanskog Svetu službu Božiju u Cetinjskom manastiru, a tokom liturgijske besjede se osvrnuo i na krizu na Kosovu i Metohiji.

СВЕТИЊЕ НА КИМ СУ У ВЕЛИКОЈ ОПАСНОСТИ Митрополит Јоаникије: На ту тзв. државу желе да прекњиже културна блага српског народа

Foto: M. Sekulović

Vladika je kazao da su svetinje na Kosovu i Metohiji u velikoj opasnosti, jer zapadni svet hoće da otme deo teritorije države Srbije i da stvori, nasilnim putem, državu Kosovo.

- A onda da svetinje i svo kulturno blago srpskog naroda na Kosovu i Metohiji preknjiži na tu tzv. državu. Turska vlast nije htjela da mijenja identitet svetinja a sadašnja vlast to hoće. Međutim, Sveti Stefan Dečanski i ostali Božji ugodnici – Sveti knez Lazar i srpski arhiepiskopi i patrijarsi čuvali su naše svetinje. Tako ih čuvaju i danas i jasno svjedoče svima da su to pravoslavne srpske svetinje. Naravno, one nijesu duhovno i kulturno blago samo srpskog naroda nego pripadaju duhovnom i kulturnom blagu Evrope i svijeta. Ali mora sve imati svoje ime. I treba da se zna ko ih je podizao i u slavu kojeg Boga su podizane te svetinje. Ne može biti nikako drugačije, poručio je Mitropolit Joanikije.

Mitropolit Joanikije je u liturgijskoj besedi podsetio na reči Svetog Petra Cetinjskog iz vremena Karađorđevog ustanka upućene ondašnjem igumanu dečanskom Danilu Kažanegri, Paštroviću da radi sigurnosti prenese mošti Svetog kralja u Crnu Goru.

-To je samo jedno od svjedočenja iz naše istorije vezano za čudotvorne mošti Svetoga kralja dečanskoga. Njegovo ime se stalno pominjalo otkad se on čudesima počeo projavljivati dajući iscjeljenja svima koji mu s vjerom pristupaju. Njega je srpski narod poštovao kao svoga zaštitnika, kao zaštitnika vjere i slobode otadžbine, naročito u vremenima turskog ropstva, rekao je on.

Dodao je da se svuda, zajedno sa Svetima Simeonom i Savom slikaju njegove freske i ikone.

- Evo ovđe, u Crnoj Gori – manastir Morača, Piva, Ostrog – svuda se u to vrijeme, uz freske i ikone Svetoga Simeona i Save slikaju i ikone i freske Svetoga kralja Stefana Dečanskog. Jer, on je činio velika čudesa. I ne samo to nego se narod sjećao i njegovih djela u slavu Božiju za vrijeme njegovoga života, rekao je on.

Mitropolit Joanikije je podsetio da je naš narod manastir Dečane uvek pominjao kao jednu od naših najvećih svetinja.

-Tako je bilo – tako je i ostalo. A ovđe u Crnoj Gori treba da se spomenemo da je Sveti Stefan bio mladi kralj koji je jedno vrijeme upravljao Zetom. a poslije, neposredno pred preuzimanje prestola upravljao je Budimljanskom župom, jedno dvije ili tri godine. I zato ga pamte naše svetinje i kao velikog dobrotvora, ne samo kao ktitora Visokih Dečana. Kao što se Sveti Petar Cetinjski brinuo i za Patrijaršiju i za Dečane tako se i Sveti kralj brinuo za svetinje u Crnoj Gori. A to se posebno viđelo u ovim poslednjim vremenima kada smo morali da branimo svetinje da ih bezbožna vlast ne uzme u svoje ruke i da radi s njima šta hoće i da na takav način ponizi našu svetu vjeru, rekao je Vladika Joanikije.

Kad su pokušali da pretumače Njegoša, rekao je Vladika Joanikije, onda tu nema kraja.

- Sve je to povezano. Trebalo je da preknjiže svetinje na državu, pa bi onda po istom obrascu tzv. kosovske vlasti sve preknjižile na kvazidržavu Kosovo. I to je bilo lako prozreti i to je već sve bilo isplanirano. Tako mi ovđe kada smo se borili za očuvanje svetinja, istovremeno smo se borili i za očuvanje svetinja na Kosovu i Metohiji koje su i dalje ugrožene, objasnio je Vladika Joanikije.

Kazao je da su ktitori svetinje posvećivali isključivo Bogu i Crkvi njegovoj i nikome drugome.

- Ne bilo kojoj državi nego Bogu i svojoj vjeri i Crkvi Božjoj, svetoj i istinitoj lađi spasenja cijeloga svijeta. Draga braćo i sestre, neka bude srećan ovaj veliki praznik Svetoga kralja Stefana Dečanskoga. Neka njegove svete molitve zastupaju Kosovo i Metohiju, i sve nas zajedno sa njima, zaključio je Mitropolit Joanikije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri