TUŽILAŠTVO ČEKA IZVEŠTAJ POLICIJE: Đaci koji su profesorki izvukli stolicu još ne snose posledice

S.Babović

19. 11. 2022. u 13:40

VIŠE javno tužilaštvo u Kruševcu, gde je zbog umešanosti maloletnika prijavljen težak incident u Tehničkoj školi u Trsteniku, izjasniće se o događaju nakon razmatranja policijskog izveštaja, potvrđeno je “Novostima”.

ТУЖИЛАШТВО ЧЕКА ИЗВЕШТАЈ ПОЛИЦИЈЕ: Ђаци који су професорки извукли столицу још не сносе последице

Foto: Printskrin

Postupanje u slučajevima maloletnika je jedno od najsloženijih u pravosudnoj praksi. Za procesuiranje su zaduženi najiskusniji tužioci i sudije, specijalizovani za ovu oblast.

Šta je  u praksi zadatak Višeg javnog tužilaštva?

Kada se razmotri policijski izveštaj u vezi sa incidentom, u praksi, Više javno tužilaštvo može odlučiti o pokretanju “prethodnog postupka”(poput predistražnog posutpka u slučaju punoletnog lica) i daje naloge područnoj policijskoj stanici. Ukoliko se krene u postupanje, najjednostavnije objašnjeno, moguća su dva scenarija. Prvi je primena vaspitnih naloga, koje Zakon o maloletničkoj delikvenciji prepoznaje više kao edukativno sredstvo, bez pokretanja krivičnog postupka. Drugi je pokretanje “pripremnog postupka” sudiji za maloletnike (slično suđenju u slučaju punoletnog lica), što za sobom može povući i krivične sankcije.

“Blaže mere”, odnosno vaspitni nalozi, mogu se primeniti prema maloletnicima, koji se po prvi put javljaju kao učinioci krivičnog dela, ali i kada za to postoje zakonski uslovi. A oni su objektivni (u slučaju krivičnog dela sa propisanom novčanom kaznom ili kaznom zatvora do pet godina i za krivična dela teška, odnosno laka telesna povreda, učestvovanje u tuči i nasilničko ponašanje) i subjektivni (priznanje maloletnika, odnos prema delu i prema oštećenom), a uz to je potreban i pristanak maloletnika i saglasnost zakonskog zastupnika. Za određene vrste vaspitnih naloga potrebna je i saglasnost oštećenog lica.

Šta u praksi rade sudija ili Veće za maloletnike?

Javni tužilac za maloletnike može primeniti jedan ili više vaspitnih naloga. Poravnanje sa oštećenim kako bi se naknadom štete, izvinjenjem, radom ili na drugi način otklonile štetne posledice dela, uključivanje bez naknade u rad humanitarnih organizacija ili poslove socijalnog, lokalnog ili ekološkog sadržaja. Međutim, vaspitne naloge  poput podvrgavanja odgovarajućem ispitivanju i odvikavanju od zavisnosti od alkohola ili opojnih droga, uključivanje u pojedinačni ili grupni tretman u odgovarajućoj zdravstvenoj ustanovi ili savetovalištu, zbog njihovog medicinskog karaktera, može primeniti samo sudija, odnosno Veće za maloletnike, ukoliko se sudija za maloletnike složi sa predlogom.

Šta se odlučuje u Tehničkoj školi?

Kako je potvrđeno danas “Novostima”, Nastavno veće odlučuje o predlogu disciplinske komisije - naredne nedelje.

Nezvanično, ne isključuje se mogućnost isključenja iz škole, kao i nešto blaže sankcije - jednice iz vladanja. Pisanim putem, škola je obavestila roditelje đaka o incidentu i potrebi da se njihova deca izjasne o celom događaju. Jedan roditelj se nije odazvao pozivu.

Kako su “Novosti” objavile u ponedeljak, u teškom incidentu koji se odigrao 9.novembra u popodnevnoj nastavi, N.Ž (17) je izmakao stolicu profesorki, koja je potom pala na pod. M.M. (18) i I.K. (17) su događaj snimali. Mobilnim telefonima odnosno uživo, incident je prenošen na Instagram storiju u jednom, a viber-porukama deljen u drugom slučaju.

U trenutku kada se u učionici odigravalo nasilje, sin profesorke bio je na nastavi u učionici preko puta. Celo njegovo odeljenje je vidno uznemireno zbog toga što je proživela majka njihovog dobrog druga. Kako je za “Novosti” ispričala profesorka M.S, snimak je dobio i njen sin.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (8)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri