MANJINE GLASALE ZA 23 SAVETA: Izbori za predstavnička tela manjinskih naroda na 949 mesta u Srbiji, konačni rezultati do četvrtka uveče

E. V. N.

14. 11. 2022. u 06:30

IZBORI za 23 saveta nacionalnih manjina održani su juče na 949 mesta u Srbiji, a pravo glasa imalo je 456.199 pripadnika manjina. Devetnaest saveta birano je na neposrednim, a četiri na elektorskim izborima.

МАЊИНЕ ГЛАСАЛЕ ЗА 23 САВЕТА: Избори за представничка тела мањинских народа на 949 места у Србији, коначни резултати до четвртка увече

Glasačko mesto u Prijepolju, Foto A. R.

Na neposrednim izborima glas su mogli da daju pripadnici albanske, aškalijske, bošnjačke, bugarske, bunjevačke, vlaške, grčke, egipatske, mađarske, nemačke, poljske, romske, rumunske, ruske, rusinske, slovačke, slovenačke, ukrajinske i češke nacionalne manjine, dok su članove nacionalnih saveta putem elektorske skupštine birale makedonska, hrvatska, crnogorska i goranska manjina. Biračka mesta bila su otvorena od sedam do dvadeset časova, a elektorske skupštine sastale su se u podne.

Konačni rezultati biće proglašeni 96 časova od momenta zatvaranja biračkih mesta, ukoliko ne bude uloženo neko pravno sredstvo, ili ako RIK ne ponovi glasanje. U roku od 20 dana od okončanja izbora, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava zakazaće sednice saveta, posle čega će ove izabrati predsednika.

Pravo glasa na izborima za novi saziv Bošnjačkog nacionalnog veća imalo je 113.849 Bošnjaka upisanih u poseban birački spisak. Oni su glasali za jednu od pet izbornih lista: "Sandžačka demokratska partija - Husein Memić", "Stranka pravde i pomirenja - dr Misala Pramenković", "Bošnjačko jedinstvo - dr Sulejman Ugljanin", "Savez za Sandžak i dobre Bošnjane" i "Bošnjačka lista - Esad Džudžo".

Ištvan Pastor, Foto Tanjug

U Novom Pazaru, Prijepolju, Tutinu, Sjenici, Priboju i Novoj Varoši sva biračka mesta otvorena su na vreme, a izborni dan protekao je bez nepravilnosti i tenzija. Bošnjačko nacionalno veće broji 35 članova. Više od polovine Bošnjaka sa pravom glasa živi u Novom Pazaru - 60.449, a potom slede Tutin sa 20.101 biračem, Sjenica sa 12.240 i Prijepolje sa 11.938. Pravo glasa na nedeljnim izborima za novi saziv tog nacionalnog saveta imalo je i 4.416 stanovnika Priboja i 865 žitelja Nove Varoši.

Izvan Raške oblasti, više od 1.000 upisanih Bošnjaka u poseban birački spisak ima samo u Beogradu, dok je u još nekoliko gradova ta brojka trocifrena. Pored Bošnjaka, u Novom Pazaru glasali su i Romi, Aškalije, Egipćani i Grci.

Na teritoriji Zaječara na izborima je moglo da glasa nešto više od 3.000 upisanih u spisak, a glasanje je održano i u Pirotu, gde su pripadnici bugarske i romske nacionalne manjine za svoje predstavnike mogli da glasaju na tri mesta u gradu, kao i u selima Krupac i Gnjilan. U posebne biračke spiskove na teritoriji grada upisano je 1.416 pripadnika romske i 679 pripadnika bugarske nacionalne manjine.

Glasalo se i u Subotici, gde sedište imaju mađarski, bunjevački i hrvatski nacionalni savet.

- U Subotici je 33.049 birača imalo mogućnost da izađe na neposredne izbore - potvrdila je Marija Ušumović Davčik, koordinatorka Radnog tela RIK-a za sprovođenje izbora u Subotici.

Glasanje je prošlo u fer i demokratskoj atmosferi.

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara i predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor glasao je u naselju Nosa, kod Subotice, na biračkom mestu u OŠ "Petefi Šandor". On je sunarodnike pozvao da u što većem broju izađu na izbore kako bi savet koji bude formiran imao legitimitet.

Dok je pripadnicima mađarske nacionalne manjine predložena samo jedna lista "Mađarska sloga", Bunjevci su birali između tri liste. Hrvati svoje predstavnike biraju elektorskim putem.

NEGUJU JEZIK I KULTURU

NACIONALNI saveti su u Srbiji prvi put birani 2010. godine, a redovni izbori za njihove članove održavaju se na četiri godine. Kako je zakonom propisano, njihova uloga je da se, u skladu sa evropskim normama, bore za ostvarivanje prava nacionalnih manjina u oblasti jezika, kulture, informisanja i obrazovanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri