DEO MENE OSTAO U SRBIJI, A DEO JE SA MNOM U LONDONU: Škotska doktorka Izabel Haton spasavala Vranjance od tifusa i groznice

J. STOJKOVIĆ

11. 11. 2022. u 08:00

"NAJLEPŠE dane svoga mlađanog života provela sam u Srbiji. Deo sebe ostavila sam u Srbiji. Deo Srbije živi sa mnom u Londonu", rekla je o Srbiji dr Izabel Emsli Haton, žena čije je ime upisano zlatnim slovima u istoriji grada Vranja.

ДЕО МЕНЕ ОСТАО У СРБИЈИ, А ДЕО ЈЕ СА МНОМ У ЛОНДОНУ: Шкотска докторка Изабел Хатон спасавала Врањанце од тифуса и грознице

Foto Wikipedia

Za sedam meseci boravka u Vranju, jedinica "Amerika", bolnice žena Škotske, na čelu sa tridesetogodišnjom dr Izabel Emsli Haton, lečila je skoro 2.600 ranjenika i 11.000 civila. Zabeleženo je da se uspešno borila sa tifusom i španskom groznicom, a Vranju ostavila prvu "ozbiljnu bolnicu". Zbog svog nesebičnog zalaganja i rada dr Haton je dobila Orden Svetog Save i Orden belog orla. Zanimljivo je da se njen lik našao na poštanskoj markici koja je objavljena 2015. u seriji "Britanske heroine Prvog svetskog rata u Srbiji".

- Po oslobođenju Vranja od Bugara, 4. oktobra 1918. godine, dolazi i do pokušaja normalizacije stanja u gradu. Uslovi života posle tri godine okupacije su bili veoma teški i nedostajalo je svega. Jedna od posledica rata je bilo izbijanje novih epidemija tifusa, kao i pojava španske groznice - kaže istoričar Nenad Stojiljković.

Prema njegovim rečima, istorijski podaci pokazuju da je upravo u takvim uslovima u Vranju radilo samo nekoliko lekara i medicinskih sestara, a trebalo je zbrinuti veliki deo bolesnog i ratom iscrpljenog stanovništva. Upravo zbog toga je Bolnica škotskih žena - jednica "Amerika", predvođena dr Izabel Emsli Haton, bila upućena u Vranje, gde je svečano dočekana sredinom oktobra 1918. godine.

- Jedinica sastavljena od 11 lekara i 40 medicinskih sestara radila je godinu dana i pomagala je Vranjancima onda kad je bilo najpotrebnije, prvenstveno u suzbijanju španske groznice i tifusa. Kasnije su radili i na pružanju opšte medicinske, hirurške, ginekološke, pedijatrijske i infektivne pomoći stanovništvu. Dr Haton je osnovala rendgenološko odeljenje, operacionu salu, laboratoriju i apoteku - nabraja Stojiljković.

Spomenici posvećeni britanskim medicinarima u Vranju, Foto J. S.

Na inicijativu ove doktorke, jedinica sastavljena od žena uspela je da od stare kasarne oronulih soba iz pepela podigne bolnicu nalik na one u Britaniji. Jedinica "Amerika" napustila je Vranje 16. oktobra 1919. godine. Međutim, pre odlaska, gotovo cela bolnica sa opremom, hirurškim instrumentima, laboratorijom poklonjena je Vranju.

Doktorka koja je sa svojih trideset godina radila danonoćno, dajući nemerljiv doprinos u borbi za svaki ljudski život, svoj ratni angažman je završila na komandnoj poziciji u jedinici stacioniranoj u Beogradu, 1920. godine.

Posle rata Izabel je kratko vreme radila na negovanju dece na Krimu. Odatle je preuzela upravu nad bolnicom u Sevastopolju, ali je tu aktivnost prekinuo Ruski građanski rat. Povukla se u Konstantinopolj, odakle je vodila kampanju pomoći ruskim izbeglicama. Tu je i upoznala svog budućeg supruga Tomasa Hatona. Tokom Drugog svetskog rata, zajedno sa svojim suprugom lordom Hatonom, bila je stacionirana u Indiji. Tu je upravljala organizacijom Crvenog krsta.

Medicinska škola u Vranju već dve i po decenije nosi ime čuvene doktorke, a nove generacije medicinara koje se obrazuju u ovoj ustanovi najpre nauče lekciju humanosti i nesebičnosti koju je u ovom gradu svojim radom održala doktorka Haton. Ispred Doma zdravlja podignut je spomenik ženama Škotske, gde se u njihovu čast svake godine polažu venci.

Ozdrave, pa odmah zapevaju

DOKTORKA Haton je rado delila svoje utiske o Srbiji i mnogo je zanimljivosti o srpskom narodu zabeleženo u literaturi. Jedna od njih se odnosi i na pesmu "Tamo daleko".

- Čim se Srbin oporavi, on peva i igra. To je bilo u njegovoj prirodi, sastavni deo njegovog života, kao što je bila prirodna stvar obrađivati zemlju. Njihova omiljena pesma bila je "Tamo daleko". Pesma govori o tome kako su napustili svoju zemlju i izražava čežnju za kućom. Neke od nas žena pevale su zajedno s vojnicima, i kroz tu pesmu s mnogobrojnim stihovima zavolela sam taj lepi jezik - zabeležila je dr Haton.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)