PATRIJARH U KONAKU KNEGINJE LJUBICE: Prisustvovao izložbi „Ledena tišina – sećanje na žrtve Novosadske racije“ (FOTO)

Novosti onlajn

01. 11. 2022. u 21:56

PATRIJARH Porfirije podelio je na svom Instagram nalogu da je prisustvovao otvoranju izložbe pod nazivom „Ledena tišina – sećanje na žrtve Novosadske racije“. Ovoj manifestaciji priključile su se i brojne druge zvanice.

ПАТРИЈАРХ У КОНАКУ КНЕГИЊЕ ЉУБИЦЕ: Присуствовао изложби „Ледена тишина – сећање на жртве Новосадске рације“ (ФОТО)

Foto: Instagram printskrin/porfirije_patrijarh

Besedu patrijarha Porfirija vam prenosimo u celosti:

"Večeras sam u Konaku kneginje Ljubice u Beogradu otvorio izložbu pod nazivom „Ledena tišina – sećanje na žrtve Novosadske racije“.

Izložbeni prostor Konaka kneginje Ljubice bio je mali da primi sve zainteresovane posetioce izložbe koju su, povodom 80 godina od pogroma nad Srbima, Jevrejima i Romima u Bačkoj o Božiću 1942. godine, organizovali Eparhija bačka, Kulturni centar Novog Sada i Istorijski arhiv Novog Sada.

Bolna tema o Raciji jeste moja lična tema koja me prati od prvih dana života i mogao bih o njoj beskrajno dugo govoriti. Racija je nešto što me je uobličilo i formiralo, mnogo više nesvesno nego svesno, preko mnogih ljudi, starosedelaca u Čurugu kojima sam bio okružen.

Nije bilo gotovo nijedne jedine kuće u kojoj neko nije postradao te surove hladne zime, božićnih dana 1942. godine. Postradala je gotovo četvrtina sela, a neki kažu i trećina, a tada je u Čurugu živelo dvanaest hiljada ljudi.

Govoreći o raciji mi u suptini govorimo o paradoksima, paradoksima hrišćanstva, paradoksima krsta Hristovog, krsta koji zapravo nosi svaki hrišćanin, bilo da je toga svestan ili ne. Taj krst može ostati Hristov, a može se pretvoriti u krst koji je poguban, to jest nije spasonosan" - zaključio je patrijarh.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI:

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona