IZ MIHOLJSKOG LETA PRELAZIMO U ZLATNU JESEN: Meteorolog objavio detaljnu prognozu za novembar - Kada nas očekuje potpuni preokret?

Novosti onlajn

30. 10. 2022. u 17:32

POPUT vremena tokom ovog vikenda i narednih dana očekuje se slično. Prema rečima meteorloga Đorđa Đurića, iz miholjskog leta ulazimo u zlatnu jesen.

ИЗ МИХОЉСКОГ ЛЕТА ПРЕЛАЗИМО У ЗЛАТНУ ЈЕСЕН: Метеоролог објавио детаљну прогнозу за новембар - Када нас очекује потпуни преокрет?

Foto: Tanjug/S.A.

Očekuje se snažan uticaj anticklona, čiji će se centar nalaziti nad našim područjem, pa će biti sunčano, a zbog termičkog grebena na visini tokom dana i veoma toplo, zbog pristizanja vrlo tople vazdušne mase sa jugozapada i sa Mediterana, piše "Blic". 

- Ipak, noći i jutra u nižim predelima, kotlinama i dolinama biće magloviti, a noći u većini predela hladne, ali bez mraza. Minimalna jutarnja temperatura biće od 3 do 11°C, u Sjenici oko 0°C, u Beogradu oko 10°C – kaže Đurić.

Maksimalna temperatura biće u ponedeljak od 20 do 25°C, u Beogradu do 22°C. Najtoplije biće u utorak, uz maksimalne temperature od 22 do 28°C, u Beogradu do 27°C.

- Hladnije će biti samo u predelima gde se magla bude zadržala veći deo dana, a to su uglavnom područja u Vojvodini, uz maksimalne temperature do 15-16°C. Vrlo toplo biće i u sredu, ali uz nešto više oblaka, a maksimalna temperatura biće do 25-26°C – najavljuje Đurić.

U četvrtak se očekuje povećanje oblačnosti i postepeni pad temperature na vrednosti oko 20°C, tako da će i dalje biti toplo za ovo doba godine.

Ipak, sledećeg petka će se snažan ciklon premestiti preko severa Evrope, a u sklopu njega i veoma izražen hladni front preko centralne Evrope ka našem području.

U petak stiže jače naoblačenje i zahlađenje sa kišom. Nakom mesec i po dana veoma visokog vazdušnog pritiska, vazdušni pritisak biće u osetnijem padu i biće ispod normale. Maksimalna temperatura biće od 14°C na severozapadu do 22°C na jugoistoku i istoku Srbije.

Vremenska prognoza za naredni vikend

U subotu će se sekundarni ciklon premestiti preko nas iznad oblasti Karpata, u sklopu njega i hladni front, a ciklon sa severa Evrope otići će prema istoku. Ovakva situacija uslovljavaće u Srbiji u subotu oblačno i hladno vreme sa kišom, uz veoma jak severozapadni vetar, a na najvišim planinama očekuje se sneg, dok se sa severa preko Panonske nizije i Alpa očekuje prodor veoma hladne vazdušne mase.

Maksimalna temperatura biće od 8°C na zapadu do 14°C na istoku Srbije, u Beogradu oko 10°C.

- U nastavku sledećeg vikenda očekuje se osetniji porast vazdušnog pritiska, jer će sa zapada jačati veoma snažan anticklon, pa će doći do prestanka padavina i stabilizacije vremena. Ipak, ostaće i dalje hladno i pravo jesenje vreme, jer će sa severa strujati vrlo hladna vazdušna masa – kaže Đorđe Đurić.

U periodu nakon 7-8. novembra očekuju se postepeni porast temperatura na vrednosti oko 15°C i nekoliko suvih dana, a ujedno to su i prosečne maksimalne temperature za taj deo novembra.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!