VREME U KOJEM SU CRVENI BILI PROTIV BELIH: Istoričar Srđan Graovac o ruskom građanskom ratu

Novosti online

25. 10. 2022. u 23:42

PREDAVANjE istoričara Srđana Graovca vraća se analizi ruske istorije HH veka, baveći se građanskim ratom u Rusiji od 1917. do 1921. godine. Graovac ističe da na razgovor o ovoj temi obavezuje nekoliko motiva – pored činjenice da je stradalo više miliona ljudi, pažnje je vredno i to što se posledice stvaranja Sovjetskog Saveza i pobede boljševika osećaju do danas.

ВРЕМЕ У КОЈЕМ СУ ЦРВЕНИ БИЛИ ПРОТИВ БЕЛИХ:  Историчар Срђан Граовац o руском грађанском рату

KCNS

Kroz okidače pokretanja Februarske, a potom i Oktobarske revolucije, moguće je sagledati i uzroke pomenutog građanskog sukoba. Naime razlozi, sa jedne strane, bili su  ekonomske, tačnije agrarne prirode, što nije zanemarljivo ako se u obzir uzme podatak da je tada oko 80 odsto  stanovništva živelo na selu, mahom bez prava vlasništva nad zemljištom, dok su, sa druge strane, sukobu doprineli i politički odnosi Rusije kojom je upravljao car, samodržac, stvarajući tako temelj za rađanje nezadovoljstva unutar društva.

Društvo u Rusiji tog doba moglo se posmatrati kroz nekoliko grupa, kako navodi Graovac, počev od plemstva bliskog caru, preko intelektualne elite koja je gravitirala liberalnim idejama, pa sve do ekstremno levičarske grupacije. Posebno naglašeno bilo je prisustvo nacionalnog pitanja u Rusiji, odnosno svojevrsne presije ogledane u pokušaju da se ovo pitanje „reši rusifikacijom koju je sprovodio carˮ.

Revolucije jesu destabilizovale režim, a nijedno goruće pitanje nije rešeno (ni nacionalne ni ekonomske ni političke prirode), pa u tim uslovima nužno jačaju radikalne struje, „i leve i desneˮ. Pored osvrta na ključne teze i zaključke sa ranijih tribina, na kojima se Graovac bavio Februarskom i Oktobarskom revolucijom, u drugom delu predavanja gledaoci će imati priliku da čuju podrobnu analizu geneze sukoba Belih i Crvenih, tokom koje će biti istaknute žarišne istorijske tačke i posledice neopozivog uticaja kako na ishod samog rata, tako i na opštu društveno-političku klimu Rusije i u potonjim vremenima.

Predavanje storičara Srđana Graovca „Ruski građanski rat – crveni protiv belih“ može se  pogledati na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog  Sada. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)