RUSOFILIJA JE POLITIČKA REKLAMA: Prof. Milkov o optužbama bivšeg dekana Pravnog fakulteta u Novom Sadu Branislava Ristivojevića

Lj. B.

19. 10. 2022. u 08:33

SVI na Pravnom fakultetu u Novom Sadu znaju da je pravi razlog za smenu prof. Branislava Ristivojevića sa mesta dekana njegova samovolja, loš rad i odlučivanje mimo nadležnih organa Fakulteta.

РУСОФИЛИЈА ЈЕ ПОЛИТИЧКА РЕКЛАМА: Проф. Милков о оптужбама бившег декана Правног факултета у Новом Саду Бранислава Ристивојевића

Pravni fakultet u Novom Sadu, Foto N. Karlić

Na Univerzitetu je nezabeležen slučaj da je bilo koji dekan u jednom danu smenio prodekana za nastavu, suspendovao šefa opšte službe, šefa studentske službe i sekretaricu dekanata, što je on uradio. Kolektiv je izgubio poverenje u njega i rekao mu da ga više ne želi za dekana. On bi trebalo kao častan čovek da se sam dostojanstveno povuče, a ne da pravi ovoliku galamu. Međutim, pošto je prof. Ristivojević političar, on to koristi za političku promociju.

Ovo je za "Novosti" rekao prof. dr Dragan Milkov, šef katedre za javno pravo na Pravnom fakultetu u Novom Sadu i predsednik Saveta fakulteta, odgovarajući na navode sada već bivšeg dekana Ristivojevića da ga je zbog saradnje sa Rusijom smenila grupa profesora - rusofoba - u koju je ubrojao i prof. Milkova.

Prof. Milkov odgovara da niko od onih koji su glasali za Ristivojevićevu smenu nije rusofob.

- A pitanje je i da li je on rusofil - kaže prof. Milkov - Čudno je što jedino on nije podržao odluku Veća da se ovlasti v. d. dekana da preduzme mere radi uspostavljanja saradnje sa ustanovama Ruske Federacije, kao i da se proveri mogućnost stipendiranja naših studenata.

Naš sagovornik ističe da je prof. Ristivojević procenio da bi "rusofilija" bila korisna za njegovu političku promociju.

- Ne bi se niko ni osvrnuo na njegovu smenu da je rekao da je smenjen zato što je loše radio - uveren je prof. Milkov.

- Zanimljivo je da samodeklarisani "rusofil" ne zna ruski jezik, da nikada nije bio u Rusiji i da nije uspostavio saradnju ni sa jednom ruskom ustanovom. Mene je optužio za rusofobiju, iako sarađujem sa važnim ruskim institucijama. Štaviše, bio sam pozvan da budem posmatrač na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima u Rusiji.

Prof. Milkov je mišljenja da je Ristivojević pre smene hteo da se preporuči ruskoj ambasadi kao ekspert za međunarodno krivično pravo.

Na tvrdnje Ristivojevića da hoće da ga izbace sa fakulteta i da je protiv njega pokrnut isfabrikovani disciplinski postupak, Milkov odgovara:

- Student koji ima problem sa govorom još pre godinu dana žalio se jednoj nastavnici da ga je prof. Ristivojević zbog toga omalovažavao na ispitu, ali se nije usudio da podnese zvaničnu prijavu dok je Ristivojević bio dekan.

BUGARSKI NOVI DEKAN

PROFESOR Milkov kaže da je završen redovan postupak za izbor dekana, a da prof. Ristivojevića niko nije predložio:

- Svih deset katedri je predložilo prof. dr Tatjanu Bugarski i to uglavnom jednoglasno.

Na Nastavno-naučnom veću, tajnim glasanjem, podržali su je svi članovi. Savet je sa 14 glasova "za" i tri nepopunjena listića nju izabrao.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri