DEVET SMRTI ZBOG UJEDA KOMARCA: Desetostruko više obolelih od groznice zapadnog Nila nego prošle godine

B. Radivojević

12. 10. 2022. u 07:00

OD početka ove nedelje u Srbiji su registrovana još tri slučaja obolevanja od groznice Zapadnog Nila, i još jedna osoba je preminula.

ДЕВЕТ СМРТИ ЗБОГ УЈЕДА КОМАРЦА: Десетоструко више оболелих од грознице западног Нила него прошле године

Zaprašivanje komaraca sa vode, Foto Tanjug

Time je ukupan broj obolelih povećan na 205, a preminulih na devet. Ako je više nego desetostruko povećanje broja potvrđenih slučajeva u odnosu na prošlu godinu, kada ih je bilo ukupno 18, za laike iznenađenje, za epidemiologe nije, jer topla, a sušna leta, kakvo je iza nas, pogoduju širenju virusa koje prenose zaraženi komarci. Iako se aktivnost ovih insekata smanjuje sa zahlađenjem, opasnost od zaraze trajaće gotovo još mesec dana.

Mada je, prema broju inficiranih, a pogotovo preminulih, bila značajno teža od prethodne, ova sezona groznice Zapadnog Nila ipak neće oboriti dosadašnje rekorde.

Naime, od 2012. godine, kada je prvi put registrovana groznica Zapadnog Nila u Srbiji, najviše obolelih bilo je 2018. godine - čak 415. Tada je registrovano i najviše smrtnih ishoda koji se mogu dovesti u vezu sa ovim oboljenjem - ukupno 36. Nasuprot tome, najniži broj slučajeva groznica Zapadnog Nila u Srbiji u sezoni proleće-jesen, registrovan je u 2021. godini: 18 obolelih i tri smrtna ishoda.

- Temperatura je bitan faktor za razvoj i širenje virusa groznice Zapadnog Nila, a za leto 2022. godine u Srbiji je bilo karakteristično da su registrovane visoke temperature i dugi sušni periodi sa odsustvom padavina - objašnjavaju u Institutu za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut".

Foto: Free Images Pixabay

- Visoka temperatura vazduha ne utiče samo na povećanje stopa razvoja komaraca od jaja do larvi i odraslih formi komaraca, već povećava i stopu deobe virusa u komarcu i brzinu kojom virus dospeva u pljuvačne žljezde. Tako da se oni češće hrane u toplim periodima i uzimaju češće krvne obroke, a tako i brže šire infekcije.

Topla i sušna leta takođe, objašnjavaju stručnjaci iz "Batuta", dovode do stvaranja stajaćih vodenih površina, koje mogu biti pogodna mesta za izleganje komaraca. Culex pipiens, vrsta komarca koja prenosi virus groznice Zapadnog Nila razmnožava se i razvija u stajaćim vodama, a taj proces napreduje u odsustvu padavina koje spiraju komarce u stadijumima razvoja.

NADZOR DO SREDINE NOVEMBRA

ZA naše geografsko područje karakteristično je da komarci postaju aktivni u proleće, obično u martu-aprilu, a period njihove intenzivne aktivnosti je od kraja maja do septembra.

- Nadzor u humanoj populaciji, koji je počeo 1. juna, trajaće do prve polovine novembra - kažu u "Batutu".

BONUS VIDEO: 

KARAĐORĐEVO ZVONO ODJEKUJE 210 GODINA: Vožd ga je darovao da bi objavilo slobodu narodu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)