VENECIJANSKI DUH NA SKADARSKIM MASKAMA: Dok izrada rekvizita izumire, na severu Albanije radionica dobija porudžbine iz sveta

Biljana Dabić

02. 10. 2022. u 07:40

JEDNA od najvećih turističkih atrakcija Skadra je fabrika karnevalskih maski.

ВЕНЕЦИЈАНСКИ ДУХ НА СКАДАРСКИМ МАСКАМА: Док израда реквизита изумире, на северу Албаније радионица добија поруџбине из света

Foto B. Dabić

Dok u Italiji, kolevci karnevala, izrada maski na tradicionalan način izumire, venecijanske maske se već 25 godina proizvode u maloj radionici u najsevernijem albanskom gradu. Ulazak u njihov izložbeni prostor je odlazak u svet kreacije, sanjarenja, nagoveštaja ekspresije emocija.

Menadžer fabrike Erton Rokaj ističe da su ostvarili viziju - u Albaniji izrađuju karnevalske maske koje prodaju čak u osam prodavnica u Veneciji. U skadarskoj fabrici kažu da im velike maske uglavnom naručuju za kazina, hotele.... Kockarnice iz Las Vegasa takođe su mušterije skadarske radionice. Iz ove fabrike maske su stigle u Pariz, Englesku, Australiju, čak imaju svoje tržište i u Kini... pa i u Crnoj Gori, u suvenirnici u Kotoru.

Ipak, najveći broj maski namenski prave za poznati karneval u Veneciji.

Na periferiji Skadra za dve i po decenije urađeno je preko 1.700 drugačijih modela maski za karnevale. Za svaku masku radi se poseban kalup. Proces izrade je zanatsko umetnički dar. Potreban je niz umeća, od potapanja papira u vodu, fiksiranja, pa do ukrašavanja.

Foto B. Dabić

Prilikom pravljenja venecijanske maske umetnik prvo treba da odluči šta želi da pokaže tom maskom, koju ekspresiju će maska imati, da li će to biti tužno ili srećno lice, ili lice bez emocije. Nakon toga se pravi model u glini koji se mora izvajati od modelarskog gipsa, a kada se to osuši dobije se kalup.

U kalup se slaže poseban mekani papir, koji dozvoljava da sa njim radite šta hoćete, te se mogu praviti obline, bore. Slažu se u slojevima, a između se nanosi lepilo. Koriste se samo prirodni materijali kako bi koža mogla da diše dok je maska na licu. Maska se suši i to na mestu na kojem ima cirkulacije vazduha da bi svi slojevi bili suvi. Kad se osuši, maska se vadi iz kalupa.

Foto B. Dabić

Potrebno je vreme za izvlačenje oblika maske. Višak se reže, zatim sledi finiširanje, "otvaranje" očiju. Najzahtevnija je dekoracija.

Boji se akrilnim bojama, ukrašava se različitim dekoracijama koje su dostupne ili koje sami radnici naprave. Maske se ukrašavaju "svarovski" kristalima, perjem, čipkama, sve zavisi šta se želi maskom pokazati i kako treba da izgleda.

Za jednu jednostavniju masku je potrebno tri-četiri dana, ali u kolekciji se nalaze i maske za čiju izradu je bilo potrebno i do mesec dana. Umetnički rad podrazumeva i inspiraciju. Ako je radnik umoran, on pravi pauzu i nastavlja posao tek kad se odmori.

Ova fabrika danas zapošljava 35 radnika. Svaki detalj se izrađuje ručno. Pre nego što počnu sa radom zaposleni u ovoj radionici se obučavaju od tri do šest meseci. Neki su završili Fakultet za umetnost, ali slikanje na platnu je drugačije od rada u tri dimenzije i iziskuje posebne veštine.

Menadžer Erton Rokaj, Foto B. Dabić

Interesantno je da na izradi jedne maske radi 10 osoba i svako od njih je zadužen za neki konkretni deo procesa. Tako se maska prenosi sa "stola na sto". Kad se biraju motivi, često su im inspiracija dela velikih umetnika kao što je Gustav Klimt.

U ceni maske se ogleda odnos vremena i truda uloženog za izradu. Tako u fabrici u Skadru masku možete kupiti za 25 evra, ali zadovoljstvo za maskiranje može da košta i nekoliko hiljada evra. Što je maska veća i za njenu izradu utrošeno više vremena, ona je i skuplja.

Ako pitate koji model maske je natraženiji, u fabrici kažu da je na to pitanje teško odgovoriti. Sve se radi ručno i uglavnom su unikati... Čak i kada se naprave dve-tri maske istog motiva, razlika postoji jer ručna izrada uvek ima poseban pečat onoga koji predmet stvara.

Groznica karnevala ne jenjava. U mističnom Skadru, na korak od Crne Gore, vlada duh tradicije venecijanskih karnevala. Ulaznica u izložbeni prostor košta samo tri evra. Ako posetilac kupi masku, ulaz je besplatan.

IZNAJMLjUJU BALSKE HALjINE

KREATIVNOST i preduzetnički duh u ovoj fabrici potvrđuju i time što baš u Skadru možete iznajmiti karnevalsku, raskošnu balsku haljinu za jedinstveni ples pod maskama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!