RUSIJA MU VREDNIJA OD SVEGA: Istoričar Milovan Balaban analizira politički put Vladimira Putina

V.N.

28. 09. 2022. u 22:22

POSLE niza tribina o istoriji Rusije u poslednjih sto godina, istoričar Milovan Balaban smatra da je važno nastaviti sa razgovorima o sadašnjim prilikama kako bismo uspeli da proniknemo u duh Rusije i civilizacije koja živi na njenom tlu i kako bismo bolje razumeli aktuelnu situaciju.

РУСИЈА МУ ВРЕДНИЈА ОД СВЕГА: Историчар Милован Балабан анализира политички пут Владимира Путина

Foto: KCNS

Balaban  navodi kako se moramo vratiti na izvor kulture i sagledati civilizaciju koja je postala suprotnost Zapadu i koja je drugo u odnosu na njega. Te civilizacije vremenom su se sve više udaljavale, a politički Zapad je izgradio mrežu institucija i postao „super naddržava" koja agresivnim stavom nameće svoje političke obrasce. S druge strane, Putin je, kako Balaban navodi, redefinisao propalu Rusiju i suočio se s problemom pljačkaške privatizacije. Shvatio je da u neoliberalnom društvu mora prihvatiti pravila igre pa tek onda izgraditi autoritet i popularnost u narodu. 

Kao „produkt boljševičkog sistema" i pripadnik KGB-a brzo je detektovan kao opasnost po SAD, a danas „nema osobe na Zapadu koju toliko analiziraju kako bi predvideli njene sledeće poteze".

Putin je radio na sprečavanju dezintegracije pri sukobu sa Čečenima i njegove strategije pokazale su se kao delotvorne. 

Uspostavio je vertikalnu vlast i suzbio separatističke pokrete, a zatim konsolidovao Rusiju, najpre na ekonomskom planu. Obračunao se sa određenim neposlušnim oligarsima koji su počeli da ulažu novac u Rusiju i prestali da se mešaju u politiku. Balaban ističe da Putin nije vratio funkciju države u zakonske okvire već je centar odlučivanja prebačen sa mafijaških struktura na državne. 

- Tvrd čovek koji je učen da je država iznad svega - koji je vratio nekadašnju sovjetsku himnu kako bi asocirala na moć i slavu velike imperije, koji ima radikalne pristupe obnovi moći Rusije, biće tema i naredne tribine Milovana Balabana.

Predavanje Milovana Balabana „Putin (I deo)" može se  pogledati na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

BONUS VIDEO:

ISPRAĆAJ ŠINZA ABEA: Oko 700 zvaničnika na državnoj sahrani

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri