SVI SILOVATELJI BIĆE ZAPISANI U REGISTAR: Posle odslužene kazne Igora M. ne ostavljaju na miru, ombudsman najavljuje

V. CRNjANSKI SPASOJEVIĆ

27. 09. 2022. u 13:00

VIŠESTRUKI povratnik, osuđivan zbog silovanja, krađa i pljački, Igor. M., otkad je prošle nedelje napustio zatvor, gde je odslužio svoju kaznu, ponovo je postao "lice sa poternice".

СВИ СИЛОВАТЕЉИ БИЋЕ ЗАПИСАНИ У РЕГИСТАР: После одслужене казне Игора М. не остављају на миру, омбудсман најављује

Ilustracija

Građani ga "uhode" po Beogradu, fotografišu, opisuju njegovo kretanje i sve objavljuju na društvenim mrežama, a pojedini portali to prenose.

Ipak, bez obzira na potencijalnu opasnost koju predstavlja Igor M., on je posle odsluženja poslednje u nizu kazni - petnaestogodišnjeg zatvora, slobodan čovek i smatra se nevinim jer ništa od izlaska nije počinio. Stoga, zakon je jasan: ima prava kao i svaki drugi građani i niko ne sme da ga fotografiše i objavljuje rute njegovog kretanja bez dozvole njega samog! Može da se zaposli, iznajmi stan, pokuša da živi normalno...

Proganjanje koje doživljava je protivzakonito.

Nakon robije ne postoji pomoć u resocijalizaciji, Foto N. Fifić

Ipak, da bi se predupredila opasnost da Igor i slični osuđenici ponove delo, ombudsman će podneti inicijativu da se definišu posebne mere prema onima koji su odslužili kazne zbog seksualnih delikata, a po izlasku na slobodu.

Ovo tim pre jer su mediji objavili da Igor M. boravi u beogradskim parkovima, pošto nema stalno prebivalište, a navodno je izjavio i da nema od čega da živi, pa se boji da će počiniti novo delo da bi opet dospeo u zatvor.

- Treba izmeniti postojeće propise kako bi se na izvršioce krivičnih dela protiv polne slobode i u slučajevima kada su u pitanju punoletne žrtve primenile posebne mere kao što su obavezno javljanje policiji i Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, obavezna prijava promene prebivališta, boravišta ili radnog mesta, obavezno posećivanje profesionalnih savetovališta ili ustanova, kao i obavezna prijava namere da putuju u inostranstvo - naveo je zaštitnik građana Zoran Pašalić.

Prema sadašnjim propisima (tzv. Marijin zakon), ove mere se primenjuju samo kada su žrtve maloletnici, a svi pedofili koji su odslužili kaznu nalaze se u registru.

Aktuelni predlog ombudsmana značio bi formiranje neke vrste novog registra.

U medijima je objavljeno i da je već izdat nalog načelnicima Uprave kriminalističke policije u Beogradu i svim policijskim stanicama da, u skladu sa zakonom, vode evidencije, prenose međusobno informacije i saznanja o svim registrovanim silovateljima na slobodi kako bi koordinisanim radom sprečili osuđivane silovatelje da ponove dela.

Igoru i sličnim prestupnicima posle godina provedenih u zatvoru potrebna je pomoć sistema, koja u praksi ne postoji. Prema rečima Momčila Bulatovića, predsednika Advokatske komore Beograda, bez obzira na to da li se nama sviđa to što je takva osoba na ulici ili ne, to ne bi smelo da rezultira javnim linčom. Prema njegovom mišljenju, pravo rešenje je razvijanje postpenalnog sistema. Bivšim osuđenicima se niko ne bavi, pa oni ne samo da su bez kontrole već i bez izvora prihoda i prinuđeni da čine nova dela.

- Kada bismo imali službe poverenika zadužene za bivše osuđenike, ovi bi mogli ne samo da im pomažu već i da vrše kontrolu i vide da je došlo do promena u ponašanju.

Zoran Pašalić, Foto Tanjug

Pomagali bi im da nađu posao i uklope se u sistem. I poslodavac bi mogao da ima neku vrstu kontrole - kaže Bulatović.

On podseća da je svaki osuđenik kada odsluži kaznu, osim ako mu nije izrečena obavezna mera, slobodan.

- Ljudi često zaboravljaju da svrha kazne nije odmazda, već posebna i generalna prevencija. Posebna prevencija znači da bi sankcija trebalo da osuđenika, kom je izrečena, odvrati od ponavljanja krivičnog dela, a generalna da bi trebalo da odvrati druge - kaže Bulatović.

FOTOGRAFIJA - PODATAK O LIČNOSTI

PODACI o nečijem prebivalištu, odnosno činjenici da neko nema prebivalište, kao i podaci o nečijem kretanju i fotografije lica, predstavljaju podatke o ličnosti. Ako te podatke na društvenim mrežama objavljuju fizička lica, može biti reči o krivičnom delu koje se goni po privatnoj tužbi, rečeno je za "Novosti" u Službi poverenika za zaštitu podataka o ličnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!