DOSANJALE SMO SVOJ NOVI DOM: Ispunjeno obećanje predsednika Vučića - pogledajte šta se dešava sa sestrama Valentinom i Anđelom

J. STOJKOVIĆ

17. 09. 2022. u 08:40

RADOST i osmesi ozarili su juče lica sestara Valentine (11) i Anđele (12) Ivanov, iz sela Drajinci na Vlasini, kada su ušle u svoj novi stan u mestu Klisura gde idu u školu. Iz oronule kuće gde su živeli sa bolesnim roditeljima, mamom Snežanom i tatom Ivanom, preselile su se u komforan stan u koji svakodnevno stižu nove stvari i nameštaj za njegovo opremanje.

ДОСАЊАЛЕ СМО СВОЈ НОВИ ДОМ: Испуњено обећање председника Вучића - погледајте шта се дешава са сестрама Валентином и Анђелом

Foto J. Stojković

- Vauuuuu! Ne mogu da verujem da ćemo noćas da spavamo ovde. Sanjala sam i dosanjala svoj novi dom. I svoju sobu - pitala je starija Anđela.

Mlađa Valentina čije su suze dirnule celu Srbiju srećno je skakutala po sobi i govorila:

- Da da, da! Sve je prelepo, jedva čekam da stavimo naše slike.

Tako je ispunjeno obećanje predsednika Aleksandra Vučića, koji je pre desetak dana potresen pričom o teškom životu porodice Ivanov i zastrašujućim fotografijama kuće u kojoj žive, rekao da će im lično pomoći, dok će nadležne državne ustanove, ali i organi lokalne samouprave učiniti sve da pronađu trajno rešenje za njihove probleme. Ubrzo je u njihov dom došla i ministarka Darija Kisić i krenulo je rešavanje problema.

Srećna je juče, bila i Tamara Misirlić (20), mlada humanitarka iz Vranja, koja je prva obavestila javnost o životu Ivanovih. O devojčicama koje su strahovale od predstojeće zime jer su živele u krajnje neljudskim uslovima, nedostojnim čoveka u 21. veku.

Pre nego što su stigle u stan, Valentina i Anđela su juče nastavu pratile sa pola pažnje u svojoj učionici u Klisuri. Nekoliko minuta od škole sada im je novi dom. Na prvom spratu su prostorije za njihove roditelje, kao i kuhinja i trpezarija, a na spratu prostrana dečja soba. Devojčice su znale da će u petak uveče prvi put prenoćiti u svojoj novoj kući, ali kao da nisu verovale, pa su nestrpljivo iščekivale "potvrdu" da će im se najveća želja ispuniti. Za to vreme pod "dirigentskom palicom" Tamare Misirlić opremana je juče najpre soba za devojčice, a potom i ostale prostorije.

Kada su devojčice stigle iz škole u neverici su gledale kamione sa nameštajem. Krenule su, potom, brzo ka svojoj sobi stepeništem kroz stan. Kada su u nju ušle, Valentinin osmeh razvedrio je kišni dan. Radnici koji su montirali nameštaj, nervozni jer im je kiša usporila posao, nisu uspeli da sakriju emocije zbog dečjeg oduševljenja.

Roditelji Snežana i Ivan stigli su nešto kasnije. Bili su ostali u rodnom selu da spakuju ono malo ličnih stvari i da ih prenesu u novi dom. Jedan tipičan dan na planini i pljusak odsekao ih je ponovo od civilizacije pa su dugo čekali da stignu u Klisuru. A kad su stigli, nagovestili su da će malu svečanost povodom useljenja pripremiti narednih dana.

NE ZABORAVLjA SUZE DEVOJČICA

MLADA humanitarka Tamara Misirlić (na slici druga zdesna) kaže da je za muku porodice Ivanov čula zahvaljujući ženi iz Bosilegrada koja ju je uporno zvala.

- Kada sam prvi put stigla do njih mnogo sam se potresla. Naročito su me dirnule Valentinine suze. I, danas, njen osmeh je nagrada svima koji su na bilo koji način doprineli da se ova porodica smesti u uslovan dom - kaže Tamara, čija je fondacija opremila kuću.

- Nek Bog da ovom detetu svako dobro što nam je pomoglo da se više ne patimo i živimo u onoj šumi, sa 24.000 dinara socijalne pomoći i dečjeg dodatka - pričala nam je juče Snežana dok je stidljivo okretala glavu posmatrajući novi dom.

U školi "Ivo Lola Ribar" radost sa devojčicama dele i njovi školski drugovi, ali i nastavno osoblje. U ovoj obrazovnoj ustanovi su brinuli o devojčicama, svaki dan ih vozili i dovozili, obezbeđivali im knjige, ali i garderobu.

KVADRATE USTUPILA POLICIJA

POLICIJSKA uprava je našoj opštini ustupila na korišćenje prostorije, a mi smo ih dali, takođe na korišćenje, porodici Ivanov. Ukoliko nam se stan ustupi u vlasništvo i mi ćemo ga pokloniti ovoj porodici. U međuvremenu, opština će plaćati troškove stanovanja - rekla nam je juče dr Sanja Popović, predsednica Opštine Surdulica.

Dve devojčice će zimu dočekati u toplom domu, a ne u šumi od koje su strahovale. Ipak, ova porodica neće biti na okupu. Njihov šesnaestogodišnji brat živi kod tetke u Bosilegradu, ali će ih sada češće posećivati. Nadaju se da će sada moći da im dođe i sestra koja se nalazi u hraniteljskoj porodici, dok Ivan i Snežana kažu da veruju da sada imaju šansu da svoju ćerku vrate kući. U međuvremenu, za devojčice je obezbeđena kompletna zdravstvena nega, jer je starijoj devojčici potrebna pomoć stručnih lica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!