SRCE NAM UVEK IGRA ZA SRBIJU: Članice reprezentacije naše zemlje u plesu o velikom uspehu na Evropskom prvenstvu

D. MATOVIĆ

16. 09. 2022. u 09:00

REPREZENTACIJA Srbije u plesu osvojila je čak 22 medalje na Evropskom prvenstvu nedavno održanom u Skoplju. Tako se, zahvaljujući talentu i predanom radu velikog broja trenera, koreografa i plesača, sa 10 zlatnih, šest srebrnih i isto toliko bronzanih medalja, naša zemlja našla u vrhu Evrope.

СРЦЕ НАМ УВЕК ИГРА ЗА СРБИЈУ: Чланице репрезентације наше земље у плесу о великом успеху на Европском првенству

Foto Girafon studio

Plesnu reprezentaciju, koju je činilo 210 plesača iz sedam plesnih klubova, predvodila je Staša Stanković. Ukupno su odigrali 80 koreografija, a najtrofejniji su bili klubovi "Dens fektori", RIS i "Fajv".

- Naši plesači, koreografi i treneri su bili sjajni na sceni i van nje - kaže Stankovićeva, inače kapiten reprezentacije Srbije. - Puno nam je srce kada na takmičenje izađemo u bojama naše zemlje i kada ogrnuti zastavom čekamo proglašenja pobednika. Srce nam uvek igra za Srbiju. Borimo se da budemo još bolji i da svoje klubove i zemlju predstavimo u najboljem svetlu. Ples u Srbiji ima vrlo svetlu budućnost.

Medalje su osvojili takmičari u svim uzrasnim kategorijama, od dece do seniora. Među najmlađim takmičarima zlatni su bili mališani iz grupa "Džurnalists", "Spektekjular", "Dens fektori", dok su najviše zlata u juniorskoj kategoriji odneli "El tango", "Dens fektori", "Haj frikvensi", RIS... Kao solista se istakla Nađa Lukić. U kategoriji seniora plesni klub "Fajv" i Maša Anić su doneli zlato u Srbiju.

- Ovo je jedan u nizu naših uspeha i jedan od najvećih međunarodnih. Takmičenja ovog tipa su veoma naporna - kaže za "Novosti" Tamara Popović iz plesnog studija RIS. - Plesači su bili čak i po 16 sati u takmičarskoj sali. Neki od njih igrali su i po devet krugova u toku jednog dana. Da bi taj tempo izdržali, pored fizičke pripreme, plesači moraju da imaju i dobru psihičku pripremu. Posle sjajnih rezultata, takmičari imaju motivaciju da svaki sledeći izlazak na scenu bude još jači i bolji. Tajna uspeha dobrog plesača leži u dobrom trenažnom procesu, disciplini, trudu, zdravom i odgovornom timskom odnosu i posvećenosti. Najuspešniji moraju da imaju i veliku ljubav prema umetnosti, kao i da veruju u svaku priču koju prezentuju publici. Samo tako publika dobija kompletan dojam o ovoj prelepoj sportskoj disciplini.

JOŠ NISU ZVANIČNO SPORTISTI

PRIPREMA za ovaj nivo takmičenja u proseku traje tri do šest meseci, a finalne pripreme za podizanje forme takmičara traju oko dve nedelje - kaže Tamara Popović. - Na visoke rezultate najviše utiče dugogodišnja posvećenost ovom prelepom sportu. Širom sveta džez i savremena igra priznata je kao sportska disciplina, osim u Srbiji. Ovde, nažalost, nismo prepoznati kao sport, iako plesači u svim disciplinama već skoro deset godina ostvaruju ogromne svetske uspehe. Srpski treneri su internacionalno vrlo traženi i uspešni. A, sve se i dalje finansira iz ličnih budžeta roditelja i samih plesača.

Na evropskom prvenstvu učestvovalo je više od dve hiljade takmičara iz 22 zemlje. U našoj reprezentaciji bilo je 100 plesača iz Novog Sada. Jedna od njih, trinaestogodišnja Anja Tadić, koja se plesom bavi od druge godine, radosna je što je učestvovala na tako velikom takmičenju:

- Ples je deo mog života. Dugo smo se pripremali za ovo takmičenje. Imala sam malo tremu, ali se nisam plašila. Bili smo dobro uvežbani.

Pored osvajača medalja, još osam koreografija se takmičilo u finalima Evropskog prvenstva, ali će svoje medalje morati da dosegnu na nekom od narednih takmičenja.

NINI - ČETIRI ZLATA

PETNAESTOGODIŠNjA Nina Vukić (na slici prva s leva) sa takmičenja u Skoplju se vratila sa četiri zlatne medalje, a bila je u finalu sa svim koreografijama. Nastupila je kao solista u dve: u duu i u dve grupne formacije.

- Još nisam svesna uspeha - kaže nam Nina. - Biće mi potrebno još malo vremena da shvatim da sam prvakinja Evrope u plesu. Godinu dana sam se spremala za ovo takmičenje, a letos sam svakodnevno trenirala. Nije mi bilo teško, jer ples čini veliki deo mog života. Ne bih uspela da me nije trenirala Tamara Popović. Čini mi se da sam sa njom oduvek. Ona me je pronašla kad sam imala pet godina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave