BRISELU PARADA PREČA OD ŽIVOTA: Dva dana pred najavljenu šetnju na "Prajdu", pojačavaju se pritisci iz EU

E. V. N.

15. 09. 2022. u 11:00

ODLUKA Srbije da zabrani šetnju u okviru "Evroprajda" i tako izbegne nerede na ulicama, zaštiti svoje građane i goste iz inostranstva, u briselskim krugovima pročitana je kao korak nazad u poštovanju ljudskih prava. Veliko razočaranje opipljivo je u saopštenjima tamošnjih zvaničnika koji izražavaju nadu da će se neko čudo desiti u poslednji čas i da će se zastava duginih boja razviti u subotu beogradskim ulicama.

БРИСЕЛУ ПАРАДА ПРЕЧА ОД  ЖИВОТА: Два дана пред најављену шетњу на Прајду, појачавају се притисци из ЕУ

Foto AP

Ti briselski zvaničnici zavapili su veoma glasno braneći tobož ugrožena ljudska prava, samo dva dana pošto su oćutali na pokušaj ubistva Srbina na Kosmetu. To što je Albanac nožem nasrnuo na Nemanju Mitrovića (19), iz Babinog Mosta, i teško ga povredio nije bio povod čak ni za suvoparno saopštenje koje izdaju u ovakvim prilikama - da se obe strane suzdrže od sukoba. A kosovski čvor zvanično se raspetljava pod okriljem EU i vrlo su pozvani da reaguju na dešavanja na KiM.

Njihovim zvaničnicima, međutim, draže je da se umešaju u suvereno pravo Srbije da proceni kada su ljudski životi važniji od šetnji. Portparol za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Peter Stano, jedan od onih koji kao pokvarena ploča ponavljaju mantru o "obe strane", čak i kad Aljbin Kurti na Srbe šalje specijalce, sada je među najglasnijim braniteljima navodno ugroženih prava LGBT zajednice.

- Od njegovog uspostavljanja, šetnja je bila suštinski deo "Evroprajda". To je javno iskazivanje želje za borbom protiv diskriminacije i za promociju jednakih prava za LGBT osobe, kao i najvidljiviji deo "Evroprajda" - poručuje Stano. - Pošto su organizatori najavili da će razmotriti druge trase, uključujući i pravni lek protiv zabrane, EU izražava nadu da će rešenje biti nađeno pre subote.

U međuvremenu, i predsednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola "pohvalila se" na "Tviteru" da je uputila pismo vlastima u Srbiji da "Prajd" treba da se održi.

Briselskim apelima za šetnju pridružio se i izvestilac za Srbiju u EP Vladimir Bilčik, koji je kazao da se nada šetnji, kojoj će i sam prisustvovati:

- Odluka koju su donele srpske vlasti nije da se zabrani parada, već samo odbije planirana trasa. Cela "Evroprajd" nedelja posvećena je proslavi diverziteta i evropskih vrednosti. On je prilika da Zapadni Balkan pokaže solidarnost.

Kao "važan signal" ocenio je to što su srpske vlasti zabranile "antigej" šetnju:

- Sve oči uprte su u odluke relevantnih vlasti. Svi gledamo u Beograd, ali mislim da su protekle nedelje pokazale da srpske vlasti rade na tome da se događaj održi. Ako bude održan, on će biti važan signal i nama u institucijama EU.

Dunja Mijatović, komesarka Saveta Evrope za ljudska prava, žali zato što su srpske vlasti, kako je navela, zabranile šetnju u okviru "Evroprajda", jer to "šalje pogrešnu poruku javnosti i otvara prostor za širenje jezika mržnje i otvaranje prostora za nove napade na pripadnike LGBT populacije, čak i od verskih lidera".

- Pozdravljam izjavu predsednika Vučića o važnosti prepoznavanja i poštovanja prava LGBT pripadnika i podstičem srpske vlasti da obezbede da oni koji će se boriti za jednaka ljudska prava, to mogu da učine bezbedno. Srbija mora da poštuje svoje obaveze u pogledu ljudskih prava i slobode mirnog okupljanja za sve, bez diskriminacije - rekla je Mijatovićeva.

Koordinator "Evroprajda" Goran Miletić objavio je sinoć da je žalba na zabranu uložena MUP odbijena i najavio da će se obratiti Upravnom sudu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (12)

DOKTORSKA DISERTACIJA MILOŠA JOVANOVIĆA: NATO agresiju 2010. nazivao vojna intervencija