O STAKLU DA UČE U PARAĆINU: Polaznici će upoznati tehnike ecovanja, izrade monograma...

Z. RAŠIĆ

13. 09. 2022. u 12:00

OD stotinu prijavljenih učesnika iz celog sveta, predsedništvo Međunarodnog komiteta za staklo Ujedinjenih nacija (UN), u okviru obeležavanja Međunarodne godine stakla dodelilo je grant Zavičajnom muzeju Paraćin i Institutu za kreativno preduzetništvo i inovacije za realizaciju programa o staklarstvu.

О СТАКЛУ ДА УЧЕ У ПАРАЋИНУ: Полазници ће упознати технике ецовања, израде монограма...

Foto Zavičajni muzej Paraćin

Reč je o projektu Creativ Glass LAB osmišljenom radi revitalizacije staklarstva ne samo u Paraćinu - gradu stakla, već i u čitavoj Srbiji.

- Time što nam je odobren projekat dobili smo potvrdu međunarodne zajednice i vetar u leđa za nastavak rada u ovoj oblasti. Krajem septembra u okviru projekta biće održane radionice, a sve te aktivnosti su u okviru inicijative "Digitalno staklo Srbija" koju su Zavičajni muzej i Institut za kreativno preduzetništvo pokrenuli prošle godine da bi zaštitili i revitalizovali staklarstvo kroz kreativno preduzetništvo, digitalnu umetnost i savremeno oblikovanje stakla - objašnjava Branislav Stojanović, direktor Muzeja u Paraćinu.

Po rečima kustosa Tijane Pešić, na radionicama koje će trajati dva dana zainteresovani će moći da nauče tehnike ecovanja, kao i da osmisle i naprave čašu sa ličnim monogramom.

- Oko dizajna pomoći će im umetnica Sara Masnikosa. Drugog dana, uz podršku "Rimejk studija" iz Beograda, polaznici će naučiti kako se radi redizajn staklenih predmeta - kaže Pešićeva.

"DIGITALNO STAKLO SRBIJE"

RADIONICE koje će se održati krajem septembra samo su prve aktivnosti kojima paraćinski Muzej započinje obeležavanje Međunarodne godine stakla. Planirana je i izložba u okviru platforme "Digitalno staklo Srbije", dok će do kraja godine, kroz projekte koje je finansijski podržalo Ministarstvo kulture, uslediti prezentacija elaborata za očuvanje staklarstva i staklarske tradicije kao nematerijalnog kulturnog nasleđa i objavljivanje monografije "Paraćinsko staklo".

Ona objašnjava i da su se monogrami pojavili još pre nove ere na kovanicama novca. To su simboli od najčešće dva ili tri slova ličnog imena, a u vreme monarhija služili su za obeležavanje različitih ličnih predmeta. Vrhunac popularnosti monograma bio je tokom 18. i 19. veka. Staklarske radionice su tada često osmišljavale porodične monograme i oni su se izrađivali najčešće tehnikom ecovanja. Početkom 20. veka ta tehnika je bila posebno popularna u "Srpskoj fabrici stakla" u Paraćinu, pa se na više od sto modela čaša i boca mogu naći različite dekoracije nastale ecovanjem.

BILI STRUČNjACI I ZA IBERFANG

NIJE slučajno Međunarodni komitet za staklo UN odabrao Paraćin kao jedno od mesta gde će se obeležiti Godina stakla. U ovom gradu je 1907. osnovana Srpska fabrika stakla, koja je tokom prošlog veka u svetu bila poznata po proizvodnji presovanog i duvanog stakla. Osim toga, pravila je i vrlo redak proizvod od kristalnog stakla - iberfang (sastoji od dva ili više slojeva stakla različitih boja), koji se izrađivao samo u nekoliko staklara u Evropi. Početkom 2013, nažalost, ugašena je i poslednja peć za ručnu obradu stakla.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri