TALENAT "PROBIO" REŠETKE: Trijumf osuđenice iz KPZ u Zabeli, ulogom Mime Puhalo iz predstave "Audicija"

J. I.

09. 09. 2022. u 10:33

NA zatvorskoj ekonomiji Okružnog zatvora u Smederevu, povodom dana ove ustanove, održan je četvrti Festival imitacija pod nazivom "Tajna".

ТАЛЕНАТ ПРОБИО РЕШЕТКЕ: Тријумф осуђенице из КПЗ у Забели, улогом Миме Пухало из представе Аудиција

Foto J. I.

Svoj talenat, u okviru ove manifestacije, gostima su pokazali osuđenici iz devet kazneno-popravnih zavoda u Srbiji.

Pred stotinak zvanica, osuđenici su dočarali poznate likove naše muzičke scene, iz pozorišta, sa društvenih mreža. Među onima koji su se nadmetali u imitacijama, ove godine prvi put bile su i osuđenice Kazneno-popravnog zavoda za žene u Požarevcu.

Osuđenici su bili uzbuđeni zbog nastupa, ali nisu skrivali zadovoljstvo što im je pružena prilika da prikažu svoje sklonosti i umeće.

- Ne želim da dozvolim da zidovi moje zatvorske sobe budu granice mog sveta - ovako nam je, u jednoj rečenici, najbolje objasnila koliko joj ovaj projekat znači, pobednica ovogodišnjeg Festivala "Tajna", inače osuđenica iz KPZ u Zabeli. - Radujem se što sam pobedila. Imitirala sam lik Mime Puhalo iz kultne predstave "Audicija".

Ona je ove godine pobedila i na takmičenju u Valjevu sa prozom koju je posvetila baki, kako kaže, najvažnijoj osobi u njenom životu, pored majke.

Na sceni se pojavilo osamnaestoro osuđenika iz devet zatvora, u grupnim i pojedinačnihm imitacijama, a svi su se složili da je najmanje važno ko će pobediti.

- Ovo jeste nadmetanje, ali svi osuđenici koji učestvuju su pobednici - rekao je na otvaranju festivala Dejan Carević, direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

On je pohvalio napore zaposlenih u Okružnom zatvoru u Smederevu, ali i ostalim zatvorima koji organizuju slične manifestacije.

- Uz festivale besedništva u KPZ Sremska Mitrovica i likovnog stvaralašta KPZ za maloletnike, likovnu koloniju KPZ Sombor, ovo je još jedna manifestacija koja je sa umetničke strane vrlo zahtevna. Naš sistem može da se pohvali obrazovnim, kulturnim i sportskim aktivnostima koje, uz obuke za deficitarna zanimanja, čine suštinu rada i svrhu našeg postojanja, a to je što uspešnija resocijalizacija osuđenih lica u društvo po isteku kazne - kazao je Carević.

U ovome se slaže i službenik tretmana smederevskog zatvora Danijela Ikanović, koja nam je u razgovoru rekla da je cilj svih zaposlenih zapravo da prvi dan izdržavanja kazne bude i prvi dan pripreme za otpust osuđenika da bi se što lakše uključili u društvenu zajednicu.

Osim ovog vida resocijalizacije, zatvorska ustanova nudi osuđenicima još jednu mogućnost kako bi se pripremili za novi život.

- Okružni zatvor im je ponudio stručno usavršavanje i prekvalifikacije za zanimanja kuvar i pekar, koja su, inače, deficitarna. Kada završe i dobiju diplome, na kojima neće pisati gde su stečene, da ne bi bilo diskriminacije, biće spremni da se posle završetka kazne, zaposle kako bi izdržavali sebe i svoje porodice - kaže Goran Pavlović, upravnik Okružnog zatvora u Smederevu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UBIJEN ALEKSANDR PELEŠENKO: Dvostruki šampion Evrope poginuo u Ukrajini