TRČANJE KROZ VINOGRADE ZA ZDRAVLJE I UŽIVANJE: Aleksandrovac će ovog meseca ugostiti brojne posetioce manifestacije "Župska vinska trka"

Sofija Babović

04. 09. 2022. u 14:00

NAJMANjE pola miliona posetilaca bude tokom letnje turističke sezone u Aleksandrovcu, a najviše gostiju zabeleži se tokom poznate manifestacije "Župska berba", koja će se ove godine održati po 57. put. Nešto mlađa, ali i originalna šansa da se upozna čuveno župsko vinogorje na drugačiji način i probaju najbolja ovdašnja vina nudi se ovog meseca, kada je grožđe u punom cvetu.

ТРЧАЊЕ КРОЗ ВИНОГРАДЕ  ЗА ЗДРАВЉЕ  И УЖИВАЊЕ: Александровац ће овог месеца угостити бројне посетиоце манифестације Жупска винска трка

Foto TO opštine Aleksandrovac

- Vinsku trku smo prvi put organizovali pre pet godina i sama ideja da maratonci, ali i amateri koji vole vino, trče kroz župske poljane okićene vinovom lozom i njenim plodovima pokazala se kao pun pogodak - kaže za "Novosti" Vladimir Rašković, direktor Turističke organizacije Opštine Aleksandrovac. - Kontrolne tačke tokom trka smeštene su u podrumima najistaknutijih župskih vinara i domaćina. Svaki učesnik biće u prilici da se okrepi nekom čašom čuvenog župskog vina pre nego što dotrči u centar Aleksandrovca, na završnu ceremoniju, kraj čuvene Fontane vina.

Župska vinska trka predstavlja nesvakidašnji turističko-sportski događaj, koji će se ove godine održati šesti put u Aleksandrovcu. Termin je 24. septembar. Učesnici samo treba da odaberu jednu od tri ponuđene staze, koje su različite po dužini i težini, i da se upuste u avanturu.

Staze su nazvane po sortama vina. Tako je stara "Prokupac" dužine 25 kilometara, "Tamjanika" je dva kilometra kraća, dok je najmanje zahtevna "Jagoda trejl" od 13 kilometara.

- Vitkovo, Stanjevo, Markovina, Tržac, Ržanica, Drenča, Lukarevina, Latkovac, Starci, Raklja i samo naselje Aleksandrovac su mesta kroz koje prolaze staze - objašnjava Rašković. - Interesovanje je veliko i na manje od mesec dana do trke imamo blizu 200 prijavljenih učesnika. Među njima su i trkači i turisti iz Poljske, Nemačke, Španije, Turske, Slovenije, Makedonije.

Trka nikada nije imala komercijalni karakter za organizatore. Počela je kao ideja entuzijasta iz lokalnih udruženja "Domovina" i "Željin" i uz podršku Turističke organizacije. Sagovornici "Novosti" kažu da im je satisfakcija što tokom trke nema slobodnih prenoćišta u celoj Župi. U Organizacionom odboru napominju da su ove godine upravo zbog popularnosti i autentičnosti trčanja kroz vinograde dobili i značaju podršku sponzora.

- Ovaj predeo je u podnožju planine Željin, koja je nedavno proglašena za predeo izuzetnih odlika, u blizini srednjovekovnog grada Koznika i praktično između turističkih centara Vrnjačke Banje i Kopaonika - kažu u Turističkoj organizaciji.

Vino se u župskom kraju pije više od 3.000 godina, a proizvodi najkasnije od 12. veka. Oko 50 porodičnih vinarija radi u "srpskoj Šampanji". Osim same vinske trke, nadaleko poznati domaćini u Aleksandrovcu ukazuju na priliku da se posete i Muzej vinarstva i vinogradarstva i Zavičajni muzej Župe, a ukoliko se nešto "porani" i na trku dođe nešto ranije, od 15. do 18. septembra, ne treba propustiti ni "Župsku berbu", manifestaciju koja pokazuju kako se voli i živi za vino.

VINARIJE

NAJMANjE 10 od pedesetak ovdašnjih porodičnih vinarija nalazi se na putu staza tokom Vinske trke u Aleksandrovcu. Samo se iz njih godišnje "natoči" oko 20 vagona vina, koja dospevaju na trpeze Evrope, SAD, Azije. Oko 2.500 hektara na teritoriji Župe je pod vinogradima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!