HAŠIM TAČI OSTAJE U PRITVORU: Odbijen zahtev bivših čelnika OVK u vezi sa dokazima

Tanjug

25. 08. 2022. u 13:30

SUDIJA za prethodni postupak Nikolas Giju odbio je zahtev branilaca za prekvalifikaciju dokaznog materijala u predmetu protiv bivših čelnika tzv. OVK Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija, koji su pred Specijalnim sudom u Hagu optuženi za ratne zločine.

ХАШИМ ТАЧИ ОСТАЈЕ У ПРИТВОРУ: Одбијен захтев бивших челника ОВК у вези са доказима

Hašim Tači, Foto AP

U odluci suda se navodi da odbrana Veseljija, Tačija i Krasnićija tvrdi da je Specijalno tužilaštvo, bez navođenja razloga, sve do sada obelodanjene dokazne materijale označilo kao poverljive, čime je, smatraju, prekršeno pravilo i pravo optuženog na pravično i javno suđenje, kako je predviđeno zakonom, prenosi Kosovo onlajn.

Kadri Veselji, Foto

Kako se navodi u odluci, odbrana traži od sudije za prethodni postupak da svaki nepoverljivi materijal preinači u javni, naredi sudu da opravda poverljivu klasifikaciju dokaznog materijala koji nije javno dostupan i odredi rok za završetak reklasifikacije materijala.

Takođe se navodi da odbrana bivših čelnika OVK pogrešno shvata svrhu principa javnosti postupka i da u trenutnoj preliminarnoj fazi postupka, posebno poverljiva klasifikacija ostaje odgovarajuća za značajan deo dokaznih predmeta, uključujući predmete koji mogu izgledati kao javni.

Redžep Seljimi, Foto AP

Sud navodi da će pregledati, i kada bude potrebno, revidirati klasifikaciju dokaznog materijala pre početka suđenja i da će takve klasifikacije ostati pod revizijom tokom čitavog postupka.

Prema odluci, za značajan deo otkrivenog dokaznog materijala, a posebno materijale koji se odnose na svedoke ili materijale dobijene od drugih međunarodnih institucija, sudija za prethodni postupak je odredio zaštitne mere.

Navodi se da takav materijal zadržava svoju klasifikaciju sve dok se ne ukinu zaštitne mere koje je naložio sud, a da će javno dostupan materijal možda morati da bude poverljiv u ovoj fazi da bi se zaštitila bezbednost, fizičko i psihičko blagostanje, dostojanstvo i privatnost svedoka, žrtava koje učestvuju u postupku i drugih osoba koje su u opasnosti zbog svedočenja pred Specijalnim sudom.

Dodaje se da bi klasifikacije poverljivih materijala trebalo dalje razmotriti u odnosu na opštu klimu zastrašivanja svedoka koja preovladava na Kosovu.

Jakup Krasnić, Foto Printskrin

Kancelarija specijalizovanog tužioca je 29. aprila podnela izmenjenu optužnicu protiv Hašima Tačija, Kadrija Veselija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija.

Prema optužnici, najmanje između marta 1998. i septembra 1999. Tači, Veselji, Seljimi, Krasnići i drugi učesnici udruženog zločinačkog poduhvata, imali su zajednički cilj da obezbede i vrše kontrolu nad celim Kosovom putem metoda koje su uključivale zastrašivanje, maltretiranje, upotrebu nasilja i eliminisanje onih koji su smatrani protivnicima.

BONUS VIDEO:

ŠPANSKI PREMIJER PONOVIO U TIRANI: Nezavisno Kosovo je kršenje međunarodnog prava

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

VERNIK MU OČITAO LEKCIJU: Zbog penjanja na hram, motka po glavi (VIDEO)