SPECIJALCIMA NAJBOLJE ORUŽJE: Elitne jedinice vojske Srbije poslednjih godina po opremi uspešno uhvatile "priključak" sa najvećim armijama

R. Dr.

18. 08. 2022. u 09:00

PRIPADNICI srpskih specijalnih jedinica nabavljenim naoružanjem i opremom uspešno su stigli svoje kolege iz daleko moćnijih stranih armija.

СПЕЦИЈАЛЦИМА НАЈБОЉЕ ОРУЖЈЕ: Елитне јединице војске Србије последњих година по опреми успешно ухватиле прикључак са највећим армијама

Srpski komandosi koriste više tipova pušaka i mitraljeza, Foto Tanjug

Vojni vrh će u narednom petogodišnjem planu postojeće savremeno oružje i opremu nadgraditi nabavkom sofisticirane ratne tehnike i tehnologije, namenjene pre svega konkretnim zadacima i misijama. To se, pre svega, odnosi na i besposadne platforme, snažniju opremu za dejstva u noćnim uslovima, taktičke dodatke za puške i pištolje...

Jedinice specijalne namene Vojske Srbije poseduju arsenal najsavremenijeg naoružanja, koje je u upotrebi i u armijama neuporedivo bogatijih država. U rukama njihovih pripadnika je najbolje streljačko oružje, kao i niz kompleta padobranske, ronilačke, veračke i druge opreme. Poslednja "akvizicija" srpskih specijalaca su savremena "mokra" i "suva" odela, koja već oblače rečni diverzanti bataljona "Grifoni" 72. brigade za specijalna dejstva.

Foto Tanjug

Ova brigada, koja se po mnogo čemu smatra elitnom u Vojsci Srbije, raspolaže najboljim naoružanjem za precizno gađanje u našim oružanim snagama. U njihovim rukama su i puške "hekler i koh" kalibra 5,56 milimetara, automati "štajer" AUG, kao i laki belgijski mitraljezi "minimi", koji ispaljuju i do 1.000 metaka u minuti. Takođe, snajperisti koriste renomirane puške visoke preciznosti finskog proizvođača "sako". U njihovom arsenalu su i pištolji "glok", kao i dalekometne američke puške "baret". Slično je naoružan i odred vojne policije "Kobre", kao i legendarna 63. padobranska brigada iz Niša.

Elitne jedinice, kako objašnjavaju u Vojsci Srbije, zaslužuju - elitno naoružanje.

- Opremanje jedinica za specijalne namene kontinuiran je proces koji, s obzirom na to da je reč o sofisticiranim i skupim sredstvima, podrazumeva pažljivo biranje. Izbor najčešće pada na vrstu i tip opreme koja je najbolja za konkretne zadatke, ali i kompatibilna sa postojećom ili planiranom - objašnjavaju u VS.

Foto Tanjug

Državni i vojni vrh poslednjih godina sproveo je nekoliko ciklusa nabavke naoružanja za svoje elitne snage. Najava boljeg sutra stigla je pre deceniju sa modelima opremanja "1.500" i "1.500 plus". Nakon toga, nabavljena je padobranska oprema za današnju "šezdesettreću", kao i niz setova za dejstva u noćnim uslovima, uređajima veze, taktičkih dodataka...

- Vojni budžet Srbije za 2022. godinu iznosi 136 milijardi dinara, a od toga opremanju vojske namenjeno je oko 60 milijardi. Izdvajanja za oružane snage u periodu od 2015. do 2022. uvećana su za više od 70 odsto. Ovaj novac je dovoljan za opremanje jedinica Vojske Srbije, posebno antiterorističkih i snaga za brzo reagovanje, po najvišim standardima, što je trenutno opredeljenje državnog vrha - objašnjavaju u sistemu odbrane.

"MALI MILOŠ" U PANČEVU

SRPSKI specijalci zadužili su i prvi kopneni dron iz domaćeg razvoja - daljinski upravljanu besposadnu platformu "miloš N". Naoružani guseničar, koji osim borbenih, izvršava i misije izviđanja, snabdevanja municijom i izvlačenja ranjenika na bojištu, ušao je u upotrebu u 72. brigadu za specijalne operacije, čiji je dom u Pančevu.

Po zahtevu komandi specijalnih snaga, domaći inženjeri razvili su i leteći dron - kvadrokopter, sa raketnim naoružanjem. Ovo relativno jeftino sredstvo namenjeno je uništavanju prikrivenih i visokorizičnih ciljeva, posebno u urbanim uslovima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri