U PRIPREMI FRIZIRANA CEPIVA ZA OSMI TALAS: Da li će i kada biti dostupne nove vakcine protiv kovida, koji stvara otpornije varijante?

Goran Čvorović dopisnik iz Pariza

31. 07. 2022. u 09:00

SEDMI talas pandemije virusa korona, koji je upravo protutnjao zapadnom Evropom, seleći se ka istoku gde, trenutno, i u Srbiji penje kovid-brojke, po svoj prilici nije i poslednji, bar prema sumornim predviđanjima epidemiologa.

У ПРИПРЕМИ ФРИЗИРАНА ЦЕПИВА ЗА ОСМИ ТАЛАС: Да ли ће и када бити доступне нове вакцине против ковида, који ствара отпорније варијанте?

Foto Tanjug

Strepi se šta će tek biti na jesen, kada zahladi i kada se đaci budu vratili u školske klupe, a zaposleni na radna mesta, posle godišnjih odmora. Farmaceutske kuće zato ubrzano pripremaju adaptirane vakcine, koje će biti efikasne protiv novih sojeva, pre svega varijanti "omikrona" BA.4 i BA.5. Došlo je vreme za nove hemijske formule.

Postojeće vakcine i dalje dobro štite od najtežih slučajeva, ali se za masovnije ponovljeno cepljenje šire populacije očigledno, ipak, čeka da dođu hladniji dani i stignu ojačane i još efikasnije vakcine. Veruje se da će se krajem godine, s pojavom "friziranih cepiva", krenuti u kampanje sličnim onima koje su važile i za treću dozu.

Stručnjaci najavljuju četiri nova ili obnovljena cepiva na jesen. Američka "Moderna" je najavila svoju bivalentnu vakcinu, koja je zasnovana na kombinaciji izvorne varijante i soja "omikron". Nagoveštavaju da su rezultati bolji nego u osnovnom obliku.

I "Fajzer" se sprema da od jeseni izbaci inovirani proizvod. Očekivalo se to još u martu, ali je kompanija "pratila ritam nauke" i razvoja bolesti.

I Bajdenova administracija planira da ovog septembra uvede novu kovid-vakcinu. Kako prenosi "Njujork tajms", reč je o "novoj formuli" koja će se bolje pokazati i biti dominantna u odnosu na subvarijantu omikrona BA.5 i BA.4. Vlada SAD je, inače, od "Fajzera" i "Moderne" do sada otkupila 171 milion doza. Prema dogovoru, potrebno je oko 600 miliona doza.

Nove varijante korone imaju veći "otpor" na dosadašnje vakcine, a odolevaju čak i na antitela na osnovu preležane bolesti proistekle iz osnovne varijante. Srećnija okolnost je u tome što "omikron", u biološkoj evoluciji kovida, manje napada pluća, više se nastanjuje u gornjim disajnim organima i uzrokuje benignije simptome. Nada za čovečanstvo bi mogla da leži u realnoj mogućnosti da virus sve više slabi.

On, za sada, dobija trku u odnosu na čoveka i vakcine, jer se uvek pojavljuju nove varijante, otpornije od prethodnih.

PONOVO MASKE U CRNOJ GORI

U CRNOJ Gori su od juče, nakon četiri meseca, ponovo obavezne zaštitne maske u prodavnicama, apotekama i javnim ustanovama. Zdravstvene vlasti su zbog pogoršanja epidemiološke situacije ponovo uputile apel građanima da se vakcinišu protiv kovida-19.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna