PREORALI GROBLJE USTAŠKIH ŽRTAVA DA NAPRAVE PUT: Na Kordunu novi slučaj pokušaj zatiranja zločina nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH

E. V. N.

22. 07. 2022. u 08:00

DOK najvišim predstavnicima Srbije Zagreb zabranjuje odavanje počasti hiljadama žrtava ustaškog režima u Jasenovcu, pozivajući se na vladavinu prava i evropske vrednosti, sve je više dokaza nemara i zlonamernog odnosa prema tekovinama antifašizma u ovoj zemlji.

ПРЕОРАЛИ ГРОБЉЕ УСТАШКИХ ЖРТАВА  ДА НАПРАВЕ ПУТ: На Кордуну нови случај покушај затирања злочина над Србима, Јеврејима и Ромима у НДХ

Branko Gvozdenović i Dušan Crnković, Foto Portal "Novosti"/Vladimir Jurišić 

Najnoviji primer dovoljno govori: groblje ustaških žrtava, pobijenih Kordunaša i Banijaca na Petrovoj gori, preorano je da bi bio probijen šumski put.

Pod gusenicama teške mehanizacije državog preduzeća "Hrvatske šume" na Barin-kosi, na lokaciji Magarčevac, završio je veliki broj grobova, obeleženih krstovima. Oni su čuvali sećanje na Partizansko groblje, na kom počivaju desetine žrtava uključujući i 128 žena i dece.

O načinu na koji hrvatske nadležne vlasti "brinu" o memorijalima posvećenim gotovo svima koji su stradali od ustaša svedoči i zid ćutanja na koji su udarili meštani zahtevajući da se prekine uništavanje počivališta njihovih ubijenih predaka.

Kako je preneo portal "Novosti", meštanin Ključara Branko Gvozdenović je sa nekolicinom komšija, čim su spazili pripremne radove i seču stabala, došao da nalogodavce radova zamoli da ne diraju groblje, ali ništa nije pomoglo. U već oprobanom maniru, apeli su saslušani, obrazloženja o okolnostima u kojima su nevini ljudi stradali, ali niko ništa nije preuzeo. Groblje je preorano, a bageri su, između ostalog, pregazili i mesto ukopa majke i brata nekadašnjeg saveznog sekretara unutrašnjih poslova i načelnika Generalštaba SFRJ admirala Branka Mamule.

- Kada je preko grobova izgrađen širok put, kucali smo na mnoga vrata pokušavajući da sprečimo dalju devastaciju, ali sve uzalud, nikakve vajde od toga - ispričao je Gvozdenović.

Slučaj sa Petrove gore nedvosmisleno svedoči da je u Hrvatskoj na delu zatiranje fašističkih tragova i brisanje sećanja na ustaške žrtve, kao dokaza da je NDH bila fašistička tvorevina koja je u sistemskom uništavanju Srba, Jevreja i Roma umnogome bila rigidnija i od nacističke Nemačke. Sve to zajedno, kao i nastojanje da se srpski narod potpuno isključi iz kulture sećanja na Jasenovac i druga stratišta, ima cilj da sa evropske Hrvatske opere stare naslage genocida i fašizma.

Ante Pavelić i Andrija Artuković, Foto Portal "Novosti"/Vladimir Jurišić 

Skandal sa Petrove gore svedoči o težnji ka zaboravu ustaških nedela, o čemu svedoči i sagovornik "Novosti" Dušan Crnković. On kaže da mu se čini da je sve učinjeno smišljeno i namerno:

- Nema ovo veze sa šumskom cestom, mogla je da bude probijena i desetak metara južnije.

Sve je ovo dobro organizovano i namerno i smišljeno izvedeno, da bi se ustaški zločin što pre zaboravio.

Iz preduzeća "Hrvatske šume" za portal "Novosti" su rekli da je reč o zapuštenom groblju "na kojem se naziru ukupno tri spomenika". Naveli su da su radovi na tom području započeli 2016. godine sečom stoletne šume i sadnjom bukava, pri čemu su, kako navode, posebno pazili da ne oštete grobove, tvrdeći da ovo groblje nije ucrtano u mape.

PREOSTALI SRBI BRINULI O PRECIMA

SVE ove godine oni preostali Srbi uređivali su grobna mesta, brinuli za grobove svojih predaka, ostavljali cveće. Za mnoge je baš to groblje bilo mesto gde se čuvalo sećanje na hrabre ljude koje su ustaške horde 1. aprila 1942. godine bezobzirno ubile. Nema srpske porodice koja je još ostala u tom kraju a da nije imala nekoga koga su ustaše ubile.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!