POŠLI DA TRAŽE TARZANA, DOBILI KAIŠEM PO TURU: Andreas Pap, Siniša Galetin i Ferenc Jonaš, 40 godina kasnije žele da obeleže jubilej

B. Grujić

17. 07. 2022. u 11:25

IMALI su samo 12 godina, ali i silnu želju, da pod utiskom knjiga i filmova o Tarzanu, osete zov džungle i otisnu se u pustolovinu, koja je za većinu vršnjaka, izgledala kao nemoguća misija.

ПОШЛИ ДА ТРАЖЕ ТАРЗАНА, ДОБИЛИ КАИШЕМ ПО ТУРУ: Андреас Пап, Синиша Галетин и Ференц Јонаш, 40 година касније желе да обележе јубилеј

Snimak dečaka iz 1982. Foto Privatna arhiva

Tri drugara - Andreas Pap, Siniša Galetin i Ferenc Jonaš iz Novog Bečeja uputili su se put Afrike, a 40 godina kasnije odlučili su se da obeleže jubilej svog neobičnog dečjeg nestašluka.

Te daleke 1982. godine, vođeni svojim sanjarskim impulsom, dečaci iz Novog Bečeja, pazeći da roditelji ne primete, iskrali su se iz svojih kuća, preko noći prešli Tisu, pa kombinujući autobus i voz, stigli do Rijeke.

- Plan je bio da se domognemo mora, preko stenovitih predela, pređemo u Italiju, ali na spavanju u nekoj šumi, presrela nas je policija i tu se odiseja završila - priseća se Andreas Pap.

- Policajci nisu bili grubi, ali nisu mogli ni da veruju šta smo naumili i u kakav smo se poduhvat, bez pasoša i bilo kakvih dokumenata, upustili. Insistirali su da im kažemo ko smo i odakle smo, u početku to nismo želeli, bili smo prestravljeni od zatvora u koji su nas smestili, sa rešetkama kao u filmu, ali kada su nas ubedili da će sve biti u redu, ispričali smo sve i njihovom čuđenju nije bilo kraja.

Sledećeg dana u Rijeku su stigli roditelji, bilo je i smešno i tužno, mnogo su brinuli, ali im je nekako pao kamen sa srca, kada su saznali da su im deca nađena i da su dobro.

- Kaiš je govorio više od reči, te batine se ne zaboravljaju, ali naučili smo nešto, da nije lepo svoje maštarije, ostvarivati bez znanja roditelja - priča Pap. - Da se ne sećam batina koje sam tada dobio od oca, verovatno bih i ja sada slično razmišljao, nestvarno je bilo da nas tri derana iz ravnog Banata, stignemo gde smo naumili.

Priznaje da je sa svoja dva drugara, dečački bio uveren da će njihova avantura uspeti i da će preko hrvatskog dela Jadrana, uspeti da pređu u Italiju i idu dalje prema jugu.

- Nismo zbog loših ocena rešili da krenemo na put, niti smo bili neki zli dečaci, jednostavno silno smo želeli i toliko maštali o džungli, a živopisni detalji iz filmova, u našim glavama stvorili su viziju da ćemo sigurno, tamo negde sresti Tarzana - nastavlja Andreas, koji je ovih dana posetio rodnu varoš na banatskoj strani Tise.

Siniša Galetin, Foto Privatna arhiva

Kako priča, na ideju da obeleže godišnjicu dečje pustolovine iz 1982. godine, došla njegova supruga.

- Dopala mi se ideja, obavestio sam drugare, Siniša je u Švajcarskoj, u Cirihu, radio je dugo godina kao konobar, sada vozi kamion, dok Jonaš živi u Austriji - nastavio je Andreas, koji je u Nemačkoj, gde živi, državni rekorder, profesionalni instruktor u ronjenju na dah i prvi čovek koji je ronio 115 metara u dubinu.

Trojica musketara, rodom iz banatske ravnice, na put će, kako su se dogovorili, krenuti motorima početkom septembra ove godine. Svi su bajkeri i putovaće preko Francuske, Španije, pa Gibraltara, sa idejom da obiđu Kazablanku, Marakeš u Maroku i naravno, zavire u tajne afričkih džungli.

Andreas Pap, Foto Privatna arhiva

MOTOROM "APN 4" DO CAVTATA

maštovitu avanturu Andreas je imao sa 15 godina, kada je motorom APN 4 preko Sarajeva, Ploča i Dubrovnika, stigao do krajnjeg odredišta, Cavtata, gde su ga zbog zajedničkog letovanja, čekali drugari iz ovog mesta.

AVANTURA U NOVINAMA

- ZA našu pustolovinu saznali su i neki novinari, "Ilustrovana" je objavila reportažu na celoj strani, sa slikom nas trojice kako sedimo i čitamo knjigu o džungli, otac mi je rekao da je poučno sve to, da drugoj deci nešto slično ne bi palo na pamet.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UBIJEN ALEKSANDR PELEŠENKO: Dvostruki šampion Evrope poginuo u Ukrajini