ZA POLA GODINE 495 OPTUŽNICA: Više javno tužilaštvo u Beogradu povećalo efikasnost u radu od januara 2022.

V. N.

05. 07. 2022. u 11:50

OD početka godine Više javno tužilaštvo (VJT) u Beogradu podiglo je ukupno 495 optužnica i optužnih predloga protiv izvršilaca niza teških krivičnih dela. Od toga, zbog dela iz oblasti opšteg kriminala, sudu je podneta 371 optužnica i 35 optužnih predloga, kao i pet predloga za izricanje mere psihijatrijskog lečenja.

ЗА ПОЛА ГОДИНЕ 495 ОПТУЖНИЦА: Више јавно тужилаштво у Београду повећало ефикасност у раду од јануара 2022.

Nenad Stefanović / Foto N. Skenderija

Na "meti" tužilaca, kako saznajemo, najviše su bile osobe okrivljene za nedozvoljenu proizvodnju i stavljanje u promet opojnih droga, kao i nedozvoljenu proizvodnju, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Zbog krivičnih dela iz oblasti korupcije sudu je podneto 22 optužnice i 38 optužnih predloga, a zbog krivičnih dela visokotehnološkog kriminala - 29 optužnih predloga.

U istom periodu, po nalogu ovog tužilaštva, uhapšene su ili zadržane 454 osobe, od kojih se 320 nalazi u pritvoru. Doneto je ukupno 460 naredbi o sprovođenju istrage, od čega se 418 odnosi na krivična dela opšteg kriminala, a 42 na koruptivna krivična dela.

Od 1. januara ove godine, kada je na funkciju stupio Viši javni tužilac Nenad Stefanović, organizacionim i kadrovskim izmenama, rad njegovih zamenika, kao i svih odeljenja ovog tužilaštva podignut je na efikasniji nivo, što se vidi i iz rezultata.

Posebno je poboljšana saradnja sa MUP i BIA, a epilog je uspešna realizacija akcija usmerenih ka suzbijanju svih oblika kriminaliteta iz nadležnosti VJT.

Odlukom Stefanovića, u februaru je formirano novo Odeljenje za nadzor, sa ciljem ujednačavanja postupanja i prakse, kako ovog tužilaštva tako i svih šest osnovih javnih tužilaštava sa teritorije njegove nadležnosti.

Tužilac je odredio i kontakt-tačke za brzo identifikovanje i procesuiranje izvršilaca dela u vezi sa nasiljem na sportskim priredbama, kao i onih izvršenih protiv pripadnika MUP-a i advokata. 

U PRITVORU 21 MALOLETNIK

ODELjENjE za maloletnike VJT u Beogradu podnelo je sudu 33 predloga za izricanje krivične sankcije, a prema 21 maloletniku je određen pritvor. Takođe, podneta su 93 zahteva za pokretanje pripremnog postupka protiv maloletnika, doneto je sedam odluka da se ne zahteva pokretanje postupka i dve o odbačaju krivične prijave.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna