PORFIRIJE DANAS SA ABAZOVIĆEM: Tema razgovora Temeljni ugovor između Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve

Tanjug

30. 06. 2022. u 10:16

DRUGOG dana zvanične posete Srbiji crnogorski premijer Dritan Abazović će se sastati sa patrijarhom srpskim Porfirijem, a kako se očekuje, jedna od tema će biti i nedavno objavljena radna verzija Temeljnog ugovora između države Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve.

ПОРФИРИЈЕ ДАНАС СА АБАЗОВИЋЕМ: Тема разговора Темељни уговор између Црне Горе и Српске православне цркве

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić/Arhiva VN

Ovaj susret potvrdio je juče Abazović na konferenciji za novinare u Palati Srbija, a njegov kabinet je u utorak saopštio da su radne grupe Crne Gore i SPC načelno uskladile radnu verziju Temeljnog ugovora koji dve strane treba da potpišu.

Objavljena verzija Temeljnog ugovora, međutim, izazvala je protivljenje u delu stranaka od kojih neke učestvuju u Abazovićevoj manjinskoj vladi, pre svega u SDP-u ministra Raška Konjevića, ali i DPS-u Mila Đukanovića, koja je podržala formiranje aktuelne vlade.

Abazović je do sada više puta izjavio da je potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC obaveza države i da će on biti potpisan.

Govoreći o kritikama stranaka u Crnoj Gori, Abazović je novinarima rekao da je premijer koji vodi evropsku sekularnu državu, što, kako je rekao, znači da će sve verske zajednice u Crnoj Gori imati potpuno identičan tretman.

Istakao je da je u cilju građana Crne Gore da se pitanje Temeljnog ugovora što pre zatvori i ocenio da je predloženi tekst potpuno u skladu sa Ustavom i Zakonom.

Pitanje Temeljnog ugovora između države Crne Gore i SPC pokrenuto je još 2012. godine.

- Ova vlada će ga rešiti ako bude bilo dobre volje i ako bude bilo sve u jednom duhu koji je potreban - rekao je Abazović.

Crnogorske stranke koje se tome protive, međutim, ne misle tako i dovode u pitanje čak i opstanak Abazovićeve vlade.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

ZASTRAŠUJUĆI DETALJ: Šta razlikuje Borilovića od masovnih ubica iz Jabukovca i Velike Ivanče