Ohrid – Balkanski biser: Vaša omiljena destinacija ovog leta

Promo

28. 06. 2022. u 10:00

Ohrid zbog svoje lokacije i prirodnih, kulturnih i istorijskih lepota s pravom nazivaju makedonski i balkanski biser.

Охрид – Балкански бисер: Ваша омиљена дестинација овог лета

Foto: Promo

Grad je autentičan i pleni svojim izgledom i klimom i vredi ga posetiti. Onaj ko ga jednom poseti poželi da se ponovo vrati i da uživa u njegovim lepotama.

Ohridsko jezero, koje se smatra najstarijim u Evropi, zajedno sa gradom spada u kultruno i prirodno nasleđe Uneska od 1980. godine. Poznato je po svojoj bistroj vodi, a mnogi ga nazivaju makedonskim morem koje pleni bogatom florom i faunom, ali i ribljim fondom.

Ukoliko želite najlepši pogled na grad, tu je Samoilova tvrđava koja predstavlja jednu od najznačajnijih kulturno-istorijskih znamenitosti. Kroz istoriju ova tvrđava je bila više puta rušena, pregrađivana i dograđivana, tako da nosi obeležja takoreći svih epoha grada Ohrida. Smatra se da najveći deo zidina citadele i podgrađa, zajedno sa očuvanim kulama, datiraju iz vremena cara Samuila.

Odmah ispod Samoilove tvrđave u srcu starog dela grada nalazi se Antički teatar koji datira još iz helenističkog i rimskog perioda. Antički teatar je u potpunosti renoviran, i od 2001. godine na otvorenoj sceni se igraju dramske predstave, izvode koncerti, priredbe i organizuju razne druge manifestacije.

Najreprezentativniji objekat u starom delu grada je „Kuća Robevih“, danas spomenik kulture pod ingerencijom Zavoda za zaštitu spomenika kulture i Narodnog muzeja u Ohridu, gde je smešten Arheološki muzej, zlatna soba, etnološka postavka, predmeti porodice Robevih kao i dela ohridske rezbarske škole.

Zbog velikog broja crkava i manastira, grad je poznat kao Balkanski Jerusalim i kaže se da ih ima 365 na broju, po jedna za svaki dan u godini. Najposećenije su Sv. Jovan Kaneo, Sveti Kliment i Sveti Pantelejmon na Plaošniku, Sveta Bogorodica Perivlepta, Sveta Sofija, manastir Sveti Naum smešten između Ohridskog jezera i planine Galičice, manastir koji krase prekrasni paunovi koji se smatraju simbolom hrišćanstva, a u njegovoj neposrednoj blizini se nalaze i izvori reke Crni Drim.

Obavezno pođite u šetnju brodom po vodama Ohridskog jezera, jer grad koji pleni možete videti iz druge perspektive.

Pre nego što stignete u Sveti Naum, neizbežno posetite i Zaliv kostiju, arheološki lokalitet praistorijskog naselja sa rekonstruisanim staništima kojima je prikazan način na koji se nekada živelo, a videćete i prekrasnu tirkiznu vodu u kojoj plivaju ribe.

Pored ovih lepota grad je privlačan i zbog starogradskih ohridskih kuća u starom delu grada, u Varoši, staroj čaršiji, keju, mnogobrojnim dućanima, hotelima, restoranima u kojima se nudi tradicionalna makedonska hrana za sve, ali i za najprobirljivije.

Na kraju, ukoliko dođete u naš glavni turistički centar iskoristite svoje slobodno vreme za razgovor sa lokalnim žiteljima koji će vam ukazati na to zašto ovaj grad treba staviti na listu vaših omiljenih destinacija za odmor.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri