POTVRĐENA OPTUŽNICA ZA PETROVAČKU CESTU: Hrvatskim pilotima sudiće se u Beogradu

S. J. M.

08. 06. 2022. u 13:52 >> 18:35

POSEBNO odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu potvrdilo je optužnicu protiv četiri visoka hrvatska oficira, Vladimira Mikca, Zdenka Radulja, Željka Jelenića i Danijela Borovića za ratni zločin nad srpskim civilima na Petrovačkoj cesti i kod mesta Svodna.

ПОТВРЂЕНА ОПТУЖНИЦА ЗА ПЕТРОВАЧКУ ЦЕСТУ: Хрватским пилотима судиће се у Београду

Foto: Milena Anđela

Ispitujući optužnicu Krivično vanpretresno veće je utvrdilo da dokazi i podaci prikupljeni u dosadašnjem toku postupka pružaju dovoljan osnov za izvođenje zaključka o postojanju opravdane sumnje da su okrivljeni preduzeli radnje iz činjeničnog opisa krivičnog dela, koje im se optužnicom stavlja na teret. To znači da su ispunjeni neophodni materijalni uslovi da oni budu optuženi.

Ovim krivičnim postupkom je bio obuhvaćen i general Josip Čuletić, koji je u decembru preminuo u Zagrebu od korone u 70. godini, pa zato nije optužen. Hrvatski piloti se terete da su naredili napade na dve kolone izbeglica, koje su napuštale svoje domove bežeći pred hrvatskom vojskom, na Petrovačkoj cesti i kod mesta Svodna 7. i 8. avgusta 1995. godine. Tada je ubijeno 13 ljudi, od kojih četvoro dece, a 24 je ranjeno.

Foto: Printscreen TV AP

Oba napada odigrala su se na teritoriji BiH, daleko od zona borbenih dejstava. Prvi na Petrovačkoj cesti, 62 kilometra od granice sa Hrvatskom, a drugi u Svodni, 12 kilometara u dubini BiH.

Kako se navodi u optužnici, u koju su "Novosti" imale uvid, od zločina je proteklo mnogo vremena, što ukazuje da je opravdana sumnja da će Hrvatska ili BiH ikada pokrenuti krivične postupke protiv odgovornih. Zbog toga je predloženo da se okrivljenima sudi u odsustvu, jer Hrvatska zasad neće da sarađuje, niti da ih izruči.

U optužnici se navodi da su na sastanku vojnog i političkog rukovodstva Hrvatske 31. jula na Brionima dogovoreni početak vojne akcije "Oluja" i napadi na severni i južni deo Republike Srpske Krajine, koji su tada bili pod zaštitom Ujedinjenih nacija. Predsednik Hrvatske i vrhovni komandant Franjo Tuđman je tražio da se nanesu takvi udarci da Srbi praktično nestanu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (10)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)