NASTAVNICE SA ČIJIH ČASOVA SE NE BEŽI: Novosađanke Snežana Kalamković i Vesna Prugić Mileusnić ponele titule najboljih u bivšoj jugoslaviji

Lj. P.

04. 06. 2022. u 12:00

NOVOSADSKA Osnovna škola "Prva vojvođanska brigada" i Srednja elektrotehnička škola "Mihajlo Pupin" iz istog grada, mogu se pohvaliti da imaju najbolje nastavnice u bivšoj Jugoslaviji. Snežanu Kalamković, nastavnicu hemije u osmoletki, i Vesnu Prugić Mileusnić, nastavnicu srpskog jezika i književnosti u stručnoj školi, za najbolje nastavnike u regionu proglasila je "Asocijacija najboljih nastavnika EX YU".

НАСТАВНИЦЕ СА ЧИЈИХ ЧАСОВА СЕ НЕ БЕЖИ: Новосађанке Снежана Каламковић и Весна Пругић Милеуснић понеле титуле најбољих у бившој југославији

Foto Privatna arhiva

Iznenađene, ali istovremeno i obradovane laskavim priznanjem, novosadske nastavnice, ističu da im je bila čast što su učestvovale na ovom konkursu i u žestokoj konkurenciji, više od 200 prosvetara sa prostora nekadašnje Jugoslavije, nagrađene laskavim priznanjem. Iza obe stoji dugogodišnji rad u prosveti, a načini na koje đacima prenose znanje, svaka iz svoje oblasti, ali i inovativnost i u vannastavnim aktivnostima, nisu ostali nezapaženi.

Nastavnica Vesna Prugić Mileusnić, najvećim uspehom, ipak, smatra to što ume da motiviše decu i da nastava bude kreativna.

- Punih 30 godina đacima predajem srpski jezik i književnost, i oprobali smo se u mnogim sferama, besedništvu, recitovanju, idemo na takmičenja, zajedno uređujemo školski časopis, pravili smo filmove, družimo se sa školama u regionu i trudim se da im stvorim podsticajnu sredinu - otkriva nam nastavnica srpskog jezika i književnosti u Srednjoj elektrotehničkoj školi, koja je nagradu dobila za inventivnost i kreativnost. - Deca mogu puno da pruže, i zadovoljna sam njima i zahvalna sam im.

Zaljubljenica u hemiju, nastavnica Snežana Kalamković, već 27 godina generacijama otkriva tajne ove zanimljive nauke, a sa još troje kolega je i autor udžbenika iz ovog predmeta. Imala je i svoj sajt, vezano za gradivo, a ima viber-grupu za svako odeljenje, u kojoj se objavi svaka nova lekcija, te oni koji su iz nekog razloga bili odsutni, mogu da nauče gradivo.

- Sa đacima u laboratoriji radimo eksperimente, a za ono što ne možemo u našoj, iako je dobro opremljena, odlazimo u Tehničku školu "Pavle Savić. - Nije bitna samo hemija, važno je da se deca uče empatiji i druženju. I van škole se sastajemo i pričamo o svemu. Nemam pravo da im delim savete, ali zajednički, kroz razgovor možemo da dođemo do rešenja.

Kreativnim novosadskim nastavnicama je vreme pandemije i onlajn nastave teško palo, jer im, kako vele, boravak u učionici sa đacima, ništa ne može da zameni.

BEDžEVI

OBE nastavnice su dobile i diplome za autentičan bedž obrazovanja, koji je predstavljen na četvrtoj po redu "Asocijaciji najboljih nastavnika EX YU", održanoj od 26. do 29. maja u Sarajevu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)