ITALIJANSKI ADVOKAT ANGELO FIORE TARTALJA ZA "NOVOSTI": Neutemeljeno pozivanje NATO-a na imunitet

J.Ž.S.

30. 05. 2022. u 14:02

POZIVANjE NATO-a na imunitet u slučaju tužbi koje su protiv njega prošle i ove godine podneli Višem sudu u Beogradu oboleli od kancera, kao posledice bombardovanja osiromašenim uranijumom, italijanski advokat Angelo Fiore Tartalja smatra apsolutno neutemeljenim.

ИТАЛИЈАНСКИ АДВОКАТ АНГЕЛО ФИОРЕ ТАРТАЉА ЗА НОВОСТИ: Неутемељено позивање НАТО-а на имунитет

Angelo Fiore Tartalja

Dva su razloga za takvo tumačenje, navodi advokat:

- Prvi je taj što su rađena istraživanja koja ukazuju da se radi o ratnom zločinu, a za ratni zločin ne sme postojati imunitet. Drugi je što se NATO poziva na sporazum koji je sklopljen 2005, iako je bombardovanje Jugoslavije bilo 1999. Znači ne može se primenjivati retroaktivno.

Ovaj advokat zastupa italijanske vojnike pred tamošnjim sudovima i gotovo svakog dana dobija u svojoj zemlji po jedan spor. Prošle subote čak tri, a do sada je pozitivno rešeno više od 300. Kod nas je prvi zakazan za oktobar.

Do sada je, navodi naš sagovornik, u Italiji registrovano više od 400 umrlih vojnika od posledica bombardovanja osiromašenim uranijumom, kao i više hiljada obolelih.

- Slučajevi u Srbiji i Italiji su potpuno identični, pogotovu što se može dokazati prisustvo čestica teških metala onih koji su oboleli od malignih bolesti. Zato smatram da sudska praksa u Italiji i Srbiji nikako ne smeju da se razlikuju - naglašava Tartalja.

Opširnije čitajte u sutrašnjem štampanom izdanju "Večernjih novosti".

Podsetimo, Severnoatlantski pakt (NATO) odgovorio je na tužbe koje su protiv njega podnete prošle i ove godine Višem sudu u Beogradu, u ime obolelih od kancera, kao posledice NATO bombardovanja osiromašenim uranijumom u Srbiji, pozivanjem na imunitet.

Niški advokat Srđan Aleksić koji zastupa podnosioce tužbi izjavio je da nakon višemesečnog iščekivanja bilo kakvog odgovora, bez kojeg nije mogao da otpočne proces, NATO je u odgovoru samo naveo da Alijansa ima imunitet. Aleksić očekuje da se suđenje zakaže za oktobar i ističe da će tada osporiti navode NATO-a.

U proteklih 15 meseci Višem sudu u Beogradu dostavljene su tri tužbe protiv NATO-a kojima se traži naknada štete za policajca i dvojicu rezervista koji su 1999. godine bili na Kosovu i Metohiji, nakon čega su oboleli od kancera, kao posledice bombardovanja naše zemlje osiromašenim uranijumom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista