VERNICI SE OKUPILI NADOMAK ADMINISTRATIVNE LINIJE Praznik svetog Vasilija Ostroškog obeležen i u Vasiljevcu

D. Z.

12. 05. 2022. u 22:22

NEKOLIKO desetina meštana kuršumlijskih sela uz samu administrativnu liniju sa Kosovom i Metohijom okupilo se juče u Vasiljevcu selu na samoj “liniji” da u hramu svetog Vasilija Ostroškog obeleže praznik posvećen ovom svetitelju.

ВЕРНИЦИ СЕ ОКУПИЛИ НАДОМАК АДМИНИСТРАТИВНЕ ЛИНИЈЕ Празник светог Василија Острошког обележен и у Васиљевцу

foto: D.Zečević

Naime, posle liturgije i sečenja slavskog kolača u staroj crkvici brvnari koja je u prilično ruiniranom stanju, lokalni sveštenik Vukoje Đurić osveštao je i izvor vode za koju se veruje da je lekovita i da pomaže kod bolesti očiju.

- Iako u ovom selu na samoj “međi” sa podujevskom opštinom živi samo jedan meštanin, iz godine u godinu sve je veći broj vernika odnosno meštana okolnih sela koji za praznik svetog Vasilija posećuju ovu crkvicu - kaže nam Časlav Milošević iz okolnog Merdara napominjući da je postojala inicijativa da se obnovi hram što će se, nada se i učiniti. Inače, osim vernika kuršumlijskog kraja u Vasiljevac za praznik svetog Vasilija dolaze i nekadašnji žitelji ovog i okolnih sela i njihovi potomci iz drugih krajeva, dok na izvor vode, verujući u njena lekovita svojstva, kako saznajemo, dolaze i Albanci iz podujevskih sela sa druge strane “administrativne linije”.

BONUS VIDEO:

Direktorka biblioteke iz Gračanice: Želja da pokažu pripadnost državi Srbiji jača od svih strahova

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije