HUSEJINU MUJANOVIĆU DESET GODINA ZATVORA: Presuđeno za zločin nad Srbima u logoru Hrasnica

S. J. M.

09. 05. 2022. u 16:23

HUSEJINA Mujanovića nekadašnjeg upravnika logora Hrasnica u BiH od jula do oktobra 1992. godine Odelenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu osudilo je juče na deset godina zatvora zbog zločina nad civilima.

ХУСЕЈИНУ МУЈАНОВИЋУ ДЕСЕТ ГОДИНА ЗАТВОРА: Пресуђено за злочин над Србима у логору Храсница

Foto M. Anđela

I nakon ovog ponovljenog suđenja njemu je izrečena ista kazna kao i pre dve godine. Mujanović je proglašen krivim za nečovečno postupanje i zlostavljanje 30 srpskih civila, od kojih je šestoro usled mučenja i prebijanja i preminulo. Svi oni su 1992. godine nezakonito i mimo odluke nadležnog organa držani u logoru u katastrofalnim uslovima.

Na suđenju je dokazano da im je nanosio teške duševne patnje, a svake noći je naređivao da se muškarci izvode u obližnje atomsko sklonište na prebijanje. Šestorica njih nije izdržalo te batine i tu su stradali u velikim mukama. Neke zatvorene civile je i sam Mujanovoć tukao do granice smrti. Zatvorenike su držali u garažama bez prozora, spavali su na betonu, nisu ih puštali u toalet, a  za jelo su dobijali vodu iz neke čorbe i komad hleba jednom ili dva puta dnevno.

Mujanoviću je produžen pritvor u kojem se nalazi od hapšenja 2018. godine. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna