PATRIJARH PORFIRIJE: Zaštitimo baštinu SPC na Kosovu i Metohiji

Tanjug

05. 05. 2022. u 11:09

SRPSKI patrijarh Porfirije izjavio je danas da su svetinje na Kosovu i Metohiji baština Srpske pravoslavne crkve, ali i kulturna baština čitavog sveta, zbog čega ne treba da nas čudi što su i pod zaštitom UNESKO-a.

ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ: Заштитимо баштину СПЦ на Косову и Метохији

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

- Ovo su naše svetinje. One pripadaju SPC. Dečani, Pećka Patrijaršija, Gračanica, Bogorodica Ljeviška i opet, sve druge svetinje na Kosovu i Metohiji, jesu baština SPC. Međutim, sve što je duhovno nikada, ako je autentično duhovno, ne ograničava se samo na jednog čoveka ili na jedan narod - rekao je patrijarh u izjavi medijima posle posete manastiru Visoki Dečani.

Poglavar SPC je poručio da "baš zato što je duhovno, iako je naše, to prevazilazi i po značaju i po lepoti granice u kojima mi postojimo i kojima mi pripadamo" i da to "jesu svetinje koje su kulturna baština čitavog sveta".

- Zato ne treba da nas čudi što su sve pobrojane svetinje i pod zaštitom UNESKO-a - poručio je patrijarh.

On je pozvao sve da uložimo napor, "monasi to čine, Crkva to čini, ali i svi drugi činioci i na lokalu i šire, ali i globalno, da se ovakve svetinje zaštite kao kulturna baština iz 14. veka, nešto što je ljudski rod najuzvišenije i najlepše mogao da da i jeste dao u ovim svetinjama".

- Svi činioci, dobronamerni, treba da ulože napor ne samo da se čuvaju i očuvaju ove svetinje nego da imaju značaj koji su imale kroz istoriju; značaj za nas, jer jesu naše nasleđe, pravoslavno srpsko, ali i za sve druge ljude - rekao je patrijarh Porfirije, a saopštila Informativna služba SPC.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!