VENCI NA PRINCIPOV SPOMENIK: Od smrti revolucionara prošle 104 godine

V. N.

29. 04. 2022. u 06:40

POLAGANjEM venaca kod spomenika Gavrilu Principu (1894-1918) u Beogradu, juče je obeležena godišnjica smrti ovog revolucionara i člana "Mlade Bosne".

ВЕНЦИ НА ПРИНЦИПОВ СПОМЕНИК: Од смрти револуционара прошле 104 године

Foto Tanjug

U parku koji nosi njegovo ime, vence na spomenik, položili su državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Mirko Janjić, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić (na slici) i predstavnici Vojske Srbije.

Tom prilikom Vesić je podsetio da je Princip preminuo pre 104 godine u austrougarskom zatvoru Terezin i da je simbol srpske mladosti i težnje za slobodom. Naveo je i da je Princip deo života proveo u Beogradu gde je, kako je rekao, sanjao oslobođenje svih Južnih Slovena, da se oslobodi srpski narod i da čitav narod živi u jednoj državi.

- Pripadao je "Mladoj Bosni", koja nije bila samo srpska organizacija, već su joj pripadali i drugi narodi koji su sanjali da i Bosna bude deo jedne velike jugoslovenske države, čiji bi glavni grad bio Beograd. Naša prestonica danas sa ponosom čuva sećanje na Gavrila Principa, jer to znači sećanje na srpsku istoriju. Srećan sam što danas možemo da slavimo sve srpske heroje, a Gavrilo Princip je sigurno jedan od njih - naveo je Vesić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri