DOKTORKA IZ HITNE UPOZORAVA: Ovo nikako ne smete raditi na svoju ruku, može biti smrtno opasno

Novosti onlajn

18. 04. 2022. u 08:14

DOKTORKA Hitne pomoći Ivana Stefanović upozorila je pacijente da terapiju ne menjaju na svoju ruku. To se radi u konsultaciji sa lekarom, naglasila je doktorka Stefanović.

ДОКТОРКА ИЗ ХИТНЕ УПОЗОРАВА: Ово никако не смете радити на своју руку, може бити смртно опасно

Foto: Milena Anđela/Printscreen/RTS

Ona je rekla da su tokom noći imali pacijenta koji je od svoje redovne tablete uzeo četvrtinu tablete, a onda i od još jedne četvrtine četvrtinu.

-Tako subdoziranim lekom ne može da se postigne efekat. U pitanju je bio visok pritisak. Ne možete na svoju ruku menjati terapiju. To se radi u konsultaciji sa lekarom - naglasila je doktorka Stefanović.

Prema njenim rečima, tokom noći pacijentima je na raspolaganju Hitna pomoć, a preko dana morate da se javite svom lekaru.

- Ako ste se dogovorili sa lekarom da se pri skoku pritiska ponašate na određen način, to je u redu, ali nikako da sami odlučujete - savetuje doktorka.

Napomenula je da ima pacijenata koji tvrde da osete kada im je povišen pritisak, što je, prema njenim rečima, potpuno netačno, jer se organizam posle određenog vremena navikne i vrlo slično možete da se osetite i kada vam pritisak padne, a onda ako uzmete pogrešan lek može biti opasno.

- Želim da naglasim da ne možete uzimati tuđe lekove, pogotovo nitroglicerin. Imali smo slučaj pacijenta koji je uzeo nitroglicerin, a zapravo je bila takva lokalizacija infarkta koji nosi nizak pritisak, da smo ga jedva spasili. To može biti smrtno opasno, nemojte to raditi - rekla je doktorka Stefanović.

Podsetila je da pacijenti imaju na raspolaganju službu Hitne pomoći, gde mogu da dobiju pravi savet.

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!