KROV VOŽDOVOM KONAČIŠTU: Nastavljena rekonstrukcija zgrade u Vršcu, važnog "svedoka" naše istorije

J. J. BALjAK

16. 04. 2022. u 11:38

REKONSTRUKCIJA istorijski značajne zgrade "Kod dva pištolja" u Vršcu, koja je započeta prošle godine, nastavljena je nedavno, čim su to vremenski uslovi dozvolili. Reč je o zdanju pod zaštitom države, u kojem je 1817. godine boravio vožd Karađorđe.

КРОВ ВОЖДОВОМ КОНАЧИШТУ: Настављена реконструкција зграде у Вршцу, важног сведока наше историје

Nekadašnje svratište u Vršcu / Foto J. J. Baljak

Još je sve u fazi rušenja dotrajalih delova ovog bezmalo 250 godina starog zdanja, kako bi se stvorila zdrava osnova za postavljanje nove krovne konstrukcije, a zatim i uređenje kompletne unutrašnjosti.

Sve što se radi na ovoj jednospratnici u strogom centru grada, koja trenutno nema ni krov ni prozore, mora da odgovara nekadašnjem izgledu, budući da se nalazi pod zaštitom države kao spomenik kulture od velikog značaja. Taj status je, inače, stekla zbog činjenice da je u njoj još 1817. tajno boravio vožd Karađorđe, i to svega tri sedmice pre nego što je ubijen.

- Novi krov koji budemo postavili zadržaće svoju specifičnu strminu, dok će novi drveni prozori i kapija na kolskim vratima biti napravljeni po uzoru na one iz 18. veka, kada je zgrada i sagrađena - kaže, za "Novosti", jedan od njenih vlasnika Duško Solarević. - Radovi idu sporijom dinamikom od planirane. Veoma su zahtevni i pipavi, s obzirom na to da se radi o jednom od najstarijih zdanja u Vršcu.

Zgrada je sagrađena još oko 1780. kao svratište. To je bila sve do Drugog svetskog rata, kada je u njoj formirana veterinarska stanica, koja je 2008. godine privatizovana. Godinama je bila u vrlo lošem stanju, pa privatni vlasnici, koji su nastavili da se bave veterinom, sada žele da joj vrate prvobitni izgled, ali i prvobitnu namenu.

Posle više od sedam decenija tu će ponovo biti reprezentativni ugostiteljski objekat, koji će imati i Karađorđevu spomen-sobu, u znak sećanja na svog najznačajnijeg gosta.

ŽIVA LEGENDA O DVE KUBURE

PREDANjE kaže da je Karađorđe konačište platio sa dve kubure. Zbog toga je gazda gostionice, posle saznanja da je tajni gost bio upravo veliki srpski vožd, ime svog ugostiteljskog objekta promenio u "Kod dva pištolja".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave