ISTINA OBILAZI SVET: Izložba "Jasenovac: logor smrti - zemlja živih" do 20. aprila u Parizu, potom ide u Veliku Britaniju pa u Rusiju

V. C. S.

08. 04. 2022. u 11:19

IZLOŽBA "Jasenovac: logor smrti - zemlja živih", posle Beograda, Kragujevca, Paraćina, Trebinja i Podgorice, u četvrtak je stigla u Pariz. Producent postavke je digitalna agencija NextGame iz Beograda, dok je Muzej žrtava genocida pružio neophodnu stručnu podršku.

ИСТИНА ОБИЛАЗИ СВЕТ: Изложба Јасеновац: логор смрти - земља живих до 20. априла у Паризу, потом иде у Велику Британију па у Русију

Privatna arhiva

Autori izložbe su Bogdan Španjević i Darko Nikolić, a stručni konsultant istoričarka Jasmina Tutunović Trifunov, viši kustos u Muzeju žrtava genocida. Izložba će do 20. aprila biti predstavljena u Kulturno-informativnom centru Srbije u francuskoj prestonici, posle čega će, kako kaže direktor Muzeja dr Dejan Ristić, nastaviti putovanje po svetu. Zasada postoji interesovanje u Rusiji, pa se prevodi na ruski, ali i na engleski, jer se očekuje gostovanje u Velikoj Britaniji. Planirano je da putuje do 2025, kada će svoj dom naći u Jasenovcu. Realizaciju je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Srbije.

- Ovo je prvi put od osnivanja, 1992, da Muzej žrtava genocida gostuje u Francuskoj, i dragoceno je da to bude baš sa postavkom o najvećem stratištu i gubilištu u istoriji srpskog naroda, u sistemu koncentracionih i logora smrti NDH u Jasenovcu - kaže za "Novosti" Ristić. - Izložba je zasnovana na autentičnim istorijskim izvorima i za ovu priliku prevedena je na francuski, da bi se i Francuzi upoznali sa najbrutalnijim i najmonstruoznijim logorom u Evropi.

Interaktivna postavka ima osam zvučnih zapisa: svedočanstava o stradanju dece, žena, staraca, invalidnih lica. Putem veb-aplikacije kojoj posetioci pristupaju sa mobilnih telefona, ona omogućava ličan doživljaj.

- Cilj je da se u svakom probudi ljudskost i da pokažemo da je Jasenovac svedočanstvo univerzalnog stradanja ljudskog bića, koje se desilo Srbima, a pod određenim okolnostima može da se desi bilo kome. Moramo da internacionalizujemo temu svog stradanja, jer mi je znamo, ali ne znaju je i drugi - kaže Ristić.

JOANIKIJE: OVO JE ZASTRAŠUJUĆE

POSETIOCI dobijaju slušalice i idu kroz potpuno mračan prostor, od jednog do drugog segmenta, tridesetak minuta. Tako sami, vođeni naratorom, stvaraju slike i "vide" Jasenovac. Posle obilaska izložbe prošlog meseca u kripti Sabornog hrama u Podgorici, mitropolit Joanikije je izašao vidno potresen. Nakon što je došao do daha, rekao je: "Ovo je zastrašujuće."

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)