SVI TRAŽE PUTARE, A MALO KO - PRAVNIKE: Spisak deficitarnih zanimanja, ali i onih koja više "nisu u modi", veoma često se menja

Gorana NOVAKOVIĆ

27. 03. 2022. u 12:00

PUTAR, elektromehaničarski manipulant u serijskoj proizvodnji elemenata, diplomirani inženjer proizvodnog dizajna, rukovalac mašinama i uređajima za preradu papira, ali i spajač elektrotehničkih elemenata, građevinski manipulant, građevinski inspektor ili kurir - zanimanja su sa kojim "odmah sutra" možete da se zaposlite.

СВИ ТРАЖЕ ПУТАРЕ, А МАЛО КО - ПРАВНИКЕ: Списак дефицитарних занимања, али и оних која више нису у моди, веома често се мења

Foto Tanjug

Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje Srbije, u poslednjih godinu dana poslodavci su za ova zanimanja iskazali mnogo veće interesovanje nego što ih je na evidenciji prijavljeno. Ipak, u NSZ objašnjavaju da se zbog promena nastalih izmenama Zakona o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti, ne može više govoriti o tačnoj evidenciji potražnje radnika. Od kada je zvanično prestala da važi obaveza da poslodavci prijavljuju svako slobodno radno mesto, NSZ ne raspolaže podacima o ukupnoj potražnji na tržištu rada u Srbiji. Tako u globalu govoreći o deficitarnim zanimanjima, ona su određena brojem nezaposlenih koji su prijavljeni na evidenciju NZS i potrebama poslodavaca za osobama koje poseduju konkretne kvalifikacije, ali u koje se mogu uključivati i dodatni zahtevi u pogledu znanja, veština i kompetencija i radnog iskustva.

- Na godišnjem nivou pratimo trendove na tržištu rada kada je reč o znanju i veštinama koji se traže ili nedostaju, ili se prognoziraju kao potrebna u narednom periodu - kažu nam u NZS.

Foto Tanjug

- Do podataka o nedostajućim veštinama na tržištu rada dolazimo koristeći različite izvore informacija, kao što su prijave potrebe za zapošljavanjem i praćenje realizacije posredovanja u zapošljavanju, ankete poslodavaca, kao i razgovori sa konkretnim poslodavcima.

Među radnicima koji su veoma traženi, a do kojih je vrlo teško doći su i kućne pomoćnice ili spremačice, pa se na društvenim mrežama često može videti i ovakva objava:

"Hitno potrebna spremačica. Da li neko ima preporuku za spremačicu, a da joj sat rada ne košta 1.000 dinara?"

Žene koje pomažu drugima da im kuća zablista, očigledno su na ceni, jer ih je gotovo nemoguće naći. Da je ovo zanimanje postalo deficitarno, dokazuje i NSZ na čijoj evidenciji nezaposleni sa pomenutom kvalifikacijom nisu evidentirani. Kako se može pronaći u komentarima na društvenim mrežama, preporuka zadovoljnih poslodavaca najbolja je za proširenje posla. Oni koji mogu da priušte njihovu uslugu čuvaju ih kao "suvo zlato", pogotovo ako je reč o dugogodišnjoj saradnji. U tom slučaju, pristaju na cenu sata rada bez pogovora.

Foto AP

Na oglasima ponuda za posao ima, ali mahom je reč o spremačicama poslovnih prostora, ili u dečjim ustanovama. Kako se može videti, navedena plata iznosi od 30.000 do 65.000 dinara. Na nekim oglasima navodi se čak i manja zarada, i u tim slučajevima uglavnom je reč o čistačicama u tržnim centrima.

S druge strane, ima građana čije zanimanje trenutno nije "na ceni", te je njihovo zapošljavanje otežano. To su prehrambeni i tehničar za biotehnologiju, poljoprivredni tehničar za proizvodnju bilja, turistički i ugostiteljski tehničar, pomoćni daktilograf, strukovni menadžer, pravni tehničar, tekstilni tehničar, pravnik...

- Tokom pandemijske krize pojedini sektori su pretrpeli ozbiljne posledice usled nemogućnosti poslovanja, najviše turizam, delovi trgovine, ugostiteljstvo, hotelijerstvo, putnički saobraćaj. Pojedine delatnosti su zabeležile i dinamičnije poslovanje i povećanu tražnju za radnicima, na primer farmaceutska industrija, prehrambena trgovina, proizvodnja zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava. Beleži se pojačana potražnja za lekarima specijalistima i medicinskim tehničarima, radnicima u oblasti građevine, kao i vozačima - zaključuju u NZS.

DO POSLA LAKO INŽENjERI I PROFESORI

NAJVEĆE šanse za zapošljavanje na tržištu rada imaju visokoobrazovani profili iz sledećih oblasti: diplomirani inženjeri informacionih tehnologija, diplomirani inženjeri elektrotehnike i računarstva, diplomirani inženjeri elektronike, mašinstva i građevine sa odgovarajućim licencama, profesori matematike, fizike, nastavnici i profesori stranih jezika, stručnjaci za finansije - računovođe.

Do posla lako dolaze bravari, armirači, zidari, tesari, zavarivači, vozači, elektroinstalateri...

Foto Shutterstock

Tokom 2021. godine poslodavci su iskazali interesovanje za sledeće profile:

* Nižeg nivoa obrazovanja - čistač prostorija, elektromehaničarski manipulant u serijskoj proizvodnji elemenata, građevinski manipulant, metalurški manipulant, komunalni higijeničar, sobarica, kurir, pripremač pica, roštiljdžija...

* Srednjeg nivoa obrazovanja - putar, kasir, monter cevovoda, zaštitar imovine - portir, menjač novca, prodavac obuće i galanterije, scenski dekorater, domar, prodavac boja, lakova i hemikalija, livac čeličnog liva, barmen, pedagoški asistent...

* Višeg i visokog nivoa obrazovanja - knjigovođa bilansista, geodeta primenjene geodezije, nastavnik nemačkog jezika, nastavnik praktične nastave kulinarstva, inženjer tehnologije za proizvodnju odeće, diplomirani inženjer proizvodnog dizajna, građevinski inspektor, lektor, profesor elektrotehničke grupe predmeta, elektroenergetski tehnolog, specijalista oftalmohirurgije, savetnik za ekonomska pitanja, tehnolog drumskog saobraćaja za međunarodni transport i špediciju - specijalista, magistar rudarstva, specijalista socijalni radnik, magistar mašinstva za obradu metala, doktor tehničkih nauka za elektrotehniku, doktor prirodno-matematičkih nauka, doktor ekonomskih nauka za trgovinu, univerzitetski profesor matematike...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!