BESPLATAN MASTER I U VISOKIM ŠKOLAMA: Važna vest za studente u Srbiji

Lj. B.

17. 03. 2022. u 11:57 >> 11:57

PLAĆENA praksa u državnim organima, studentske kartice pogodnosti i širenje programa "Moja prva plata" samo su deo mera koje je država pripremila kao pomoć akademcima u narednom periodu.

БЕСПЛАТАН МАСТЕР И У ВИСОКИМ ШКОЛАМА: Важна вест за студенте у Србији

Foto M. Anđela

Značajna novina u narednoj školskoj godini biće i budžetske master studije u visokim strukovnim školama, stipendije za ugrožene studente, kao i afirmativne mere za akademce sa invaliditetom.

Mere će biti uvedene kako bi olakšale školovanje i život studentima državnih univerziteta, a one su dogovorene na sastancima ministra finansija Siniše Malog i predstavnika Studentske konferencije univerziteta Srbije (SKONUS) i Centra za edukaciju i razvoj omladine Beograda (CEROB).

Vlada je već usvojila Zaključak kojim se predviđa da najbolji studenti treće, odnosno četvrte godine osnovnih i integrisanih studija imaju plaćenu praksu u državnim organima i javnim službama. Univerziteti u narednih sedam dana treba da dostave spisak najboljih studenata, a stručna praksa obavljaće se od aprila do kraja juna.

Kada je reč o uvođenju studentskih kartica, njih će svaki student dobijati uz indeks i biće uvedene sledeće godine. Kartice će predstavljati tehnološki napredno rešenje, povezano sa odgovarajućom aplikacijom, a akademcima će omogućiti jeftinije usluge, popuste u prodavnicama, pozorištima, bioskopima... Proširenje programa "Moja prva plata" obuhvatalo bi i studente završnih godina koji će moći da konkurišu za taj program, te da budu izabrani od poslodavca. Ovaj program bi trebalo da se sprovede na jesen. Sledeća mera je dodeljivanje stipendija za socijalno ugrožene studente od 1. januara sledeće godine.

Takođe, država će od naredne školske godine prvi put finansirati iz budžeta master studije u visokim strukovnim školama.

Foto M. Anđela

Da će akademci imati velike koristi od ovih mera, kaže nam Margareta Smiljanić, predsednica SKONUS.

- Sa Ministarstvom prosvete već dugo razgovaramo o merama za studente, a sada se priključilo i Ministarstvo finansija, jer neke od mera podrazuumevaju novčana izdavanja - kaže ova studentkinja.

Ona ističe da se razgovaralo o problemima na koje studenti, inače, ukazuju, a kao jednu od najznačajnijih mera ona izdvaja praksu u državnim organima na koju su ukazale kolege iz Novog Sada, jer tako nešto već postoji u pokrajinskim organima.

Finansiranje

DA novca za podsticaje studentima ima potvrdilo je Ministarstvo finansija, kaže Margareta Smiljanić. Ona najavljuje da će sledeće nedelje biti formirana radna grupa koja će brinuti o implementaciji mera.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Fudbaler Srbije se oprostio od reprezentacije