OBELEŽEN DAN VOJNE AKADEMIJE Potpukovnik Goran Radovanović: "Ponosan sam što imamo savremenu opremu"

Novosti online

16. 03. 2022. u 15:30

POVODOM Dana Vojne akademije, kadeti te vojnoobrazovne institucije su na poligonu za obuku, taktičkim prikazom sa „er soft“ naoružanjem i prezentacijom veštine u borilačkim sportovima, još jednom potvrdili svoju osposobljenost.

ОБЕЛЕЖЕН ДАН ВОЈНЕ АКАДЕМИЈЕ Потпуковник Горан Радовановић: Поносан сам што имамо савремену опрему

FOTO : mod.gov.rs

Osim kadeta završnih godina u prikazu su učestvovali i Centar za fizičko vaspitanje i sport, ambulanta Vojne akademije, Katedra vojnoelektronskog inženjerstva, Katedra logistike i Katedra taktike, koja je bila u ulozi nosioca aktivnosti.

Rektor Univerziteta odbrane, general-potpukovnik Goran Radovanović čestitao je kadetima na uspešno realizovanom prikazu i istakao da je i ovom prilikom  pokazano da se obuka i obrazovanje na Univerzitetu odbrane, na Vojnoj akademiji, realizuju ciljano, u svrhu uspešne pripreme kadeta za obavljanje osnovnih početnih dužnosti u jedinicama naše vojske. 

FOTO : mod.gov.rs

- Ponosan sam što i Vojna akademija ima savremenu opremu, a  učinićemo sve kako bismo i u budućnosti obezbeđivali nova sredstava koja će vam omogućiti da lakše savladavate sve poteškoće s kojima se možete susresti na svojim prvim oficirskim dužnostima. U situacijama novih sukoba, svedoci smo da samo čvrsta i dobro obučena vojska može da odgovori na izazove koji se nađu pred njom - rekao je general Radovanović i zaključio da u takvoj vojsci mladi oficiri imaju presudnu ulogu.

- Vaša obučenost i vaše znanje su dobar preduslov da i naša vojska može odgovoriti na zadatke koji se pred nju postave, poručio je rektor Univerziteta odbrane.

 Prikazu koji  je realizovan kroz pet tačaka prisustvovao je načelnik Vojne akademije pukovnik dr Srđan Blagojević. Kadeti su predstavili postupke streljačkog odeljenja u ulozi izviđačke patrole i napada na naseljeno mesto, zatim taktički rad prilikom situacionog gađanja, sportsko vojno vežbanje i na kraju taktičko-tehnički zbor „er soft“ naoružanja i opreme.

FOTO : mod.gov.rs

Tokom prethodnih godinu dana Vojna akademija je radila na modernizaciji nastavnog procesa, uključujući i nabavku „er soft“ naoružanja, automatskih pušaka, puškomitraljeza i snajpera, pa je i ovaj taktički prikaz koncipiran tako da budu prezentovane ideje i načini na koji ova savremena sredstva mogu biti upotrebljena u nastavi.

Pored „er soft“ naoružanja, u nastavu su uvedeni i kvadrikopteri, koji pored prenosa slike u realnom vremenu, mogu poslužiti i za izviđanje i pribavljanje kvalitetnih podataka o okruženju i za praćenje čelnog izviđača, uključujući i reakcije koje se događaju u prostoru iza njega.

Pukovnik Miloje Ilić, sa Katedre taktike, kaže da je najveći značaj novih sredstva u tome što obuku kadeta približavaju realnoj situaciji.

- Postoji i motivacioni momenat. Popularizaciji novih sredstava doprinećemo i otvaranjem sekcija „er soft“, gde bi kadeti imali priliku da se, sa svojim timovima, paralelno sa timovima iz građanstva, takmiče i budu deo sportskih druženja, što na jedan lep način olakšava obuku, ali i čini sadržajnijim svakodnevicu naših kadeta - kaže pukovnik Ilić.

Sportski segment prikaza ilustrovao je raznovrsnost borilačkih veština kojima se bave kadeti Vojne akademije. Osim u tradicionalnim, kao što su boks, kik boks i džudo, odličnu pripremljenost kadeti su pokazali i  u savremenim borilačkim veštinama poput MMA i "krav maga", koja se, kako se moglo čuti, pokazala veoma korisnom i primenjivom u vojsci.

BONUS VIDEO:  EKSKLUZIVNO: Novosti sa čuvarima kopnene zone bezbednosti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest