KANCELARIJA ZA KIM OSUDILA PISANJE GRAFITA OVK: "Za Srbe na Kosmetu ni danas nema mirnog sna"

Dragana ZEČEVIĆ

04. 03. 2022. u 12:16

NA četiri srpske kuće, u etnički mešovitom selu Suvi Do kod Lipljana, jutros su osvanuli grafiti koji slave zločinačku OVK. Kako je saopštila Kancelarija za Kosovo i Metohiju, simboli ove terorističke organizacije su ispisani na kućama Ljubinke Grbušić, Nebojše Morače, kao i Miloša i Milenka Dukića koji su veoma uznemireni ovim zastrašivanjem, a preteće poruke zabrinule su i ostale Srbe u ovom selu.

КАНЦЕЛАРИЈА ЗА КИМ ОСУДИЛА ПИСАЊЕ ГРАФИТА ОВК: За Србе на Космету ни данас нема мирног сна

foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

- Porodice je odmah jutros obišao predsednik Privremenog organa opštine Lipljan, Milan Joksimović i razgovarao sa njima o ovom incidentu, ali i ostalim izazovima sa kojima se suočavaju. Ovo je novi u nizu etnički motivisanih incidenata na prostoru Kosova i Metohije koji ima za cilj da otera Srbe sa njihovih vekovnih ognjišta - navodi se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metoiju i dodaje da je najnovija serija poruka mržnje još jedan pokazatelj narastajućih tenzija na prostoru Kosova i Metohije koje generiše politika mržnje i provokacija Aljbina Kurtija.

foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Kancelarija za KiM dodaje da glorifikovanje jedne terorističke organizacije čijim se liderima sudi u Hagu za monstruozne zločine prema Srbima, i to uoči obeležavanja Martovskog pogroma, jasno pokazuje da za Srbe na Kosmetu ni danas nema mirnog sna.

- Ovakvi i slični napadi na Srbe, njihovu imovinu i objekte Srpske pravoslavne crkve direktna su posledica Kurtijevih militantnih izjava u kojima gotovo svakodnevno targetira Srbe i od njih pravi legitimne mete. I to je zastrašujuća realnost u kojoj svakodnevno žive Srbi na Kosovu i Metohiji, posebno južno od Ibra i na koju ne reaguje nijedan međunarodni zvaničnik. Zato mi nikada nećemo prestati da insistiramo da Kosovo i Metohija bude bezbedno mesto za život Srba, da međunarodni predstavnici i političari u Prištini ne zatvaraju oči pred napadima na Srbe i da ovakvi postupci ekstremista budu adekvatno sankcionisani - zaključuje se u saopštenju Kancelarije za KiM.

foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

LIPLjAN I OKOLINA

U opštini Lipljan do 1999. godine živelo je, prema svedočenju predstavnika Srba, više od 7000 ljudi, dok ih je sada u samom Lipljanu i okolnim naseljiima poput Suvog dola svega oko sedam stotina.Inače, naseljen Suvi Do bio je većinski srpsko naselje nadomak Lipljana, dok su se poslednjih godina doselili Albanci, tako da je naselje multietničko.

BONUS VIDEO:

Najstarija Srpkinja u Gnjilanu Milena Pavićević govori o teškom životu u ovom gradu na KiM

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna