CENA GASA POTUKLA SVE REKORDE: Vrtoglavi rast cena energenata na berzama zbog zapadnih sankcija Rusiji

E. B. TALIJAN

03. 03. 2022. u 08:30

ENERGETSKI šok juče je prodrmao evropske berze, što je posledica sukoba u Ukrajini i sankcija koje Zapad uvodi Rusiji.

ЦЕНА ГАСА ПОТУКЛА СВЕ РЕКОРДЕ: Вртоглави раст цена енергената на берзама због западних санкција Русији

Foto Arhiva

Cena gasa potukla je rekord svih vremena, skočivši za samo par sati od početka trgovanja za više od 500 dolara. U pojedinim zemljama EU plavo gorivo premašilo je 3.000 dolara za 1.000 kubika. Na londonskoj berzi i TTF holandskom čvorištu gas je koštao 2.226 dolara. Po svemu sudeći, ostvarile su se prognoze zamenika predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrija Medvedeva izrečene 22. februara, nakon obustavljanja sertifikacije "Severnog toka 2".

- Dobro došli u novi svet gde će Evropljani plaćati 2.000 evra za gas - poručio je tada Medvedev.

I cena sirove nafte "brent" nastavlja da divlja, a juče je premašila 113 dolara po barelu, prvi put od 30. juna 2014. Stručnjak za energetiku Željko Marković, ističe za naš list da su struja i gas na evropskom tržištu u poslednje dve nedelje poskupeli 50 do 60 odsto.

Cena električne energije, je kako navodi, na evropskim berzama juče bila oko 330 evra po megavat-satu. Kako za "Novosti" objašnjavaju ekonomisti, na globalnom nivou već postoji inflacija izazvana pandemijom i njeni uzroci nisu otklonjeni. Poskupljenje energenata će se dodatno preliti na cene proizvoda i usluga i vinuti ih u nebo. Ozbiljne inflatorne pritiske neće moći da izbegne ni Srbija. Profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić, objašnjava da se lanjski, privremeni skok gasa iznad 2.000 dolara, razlikuje od sadašnjeg. Tada je to bila posledica spekulativnih radnji, a sada je situacija kompleksnija.

- Sankcije se sve više stežu i neće biti velikog pomeranja cena naniže - kaže Savić.

- U globalizovanom svetu gde svako zavisi od svakog, odluke Evrope su opasne. To će uvesti svet u spiralu neverovatnog rasta cena. Još nismo došli u fazu kada se ovo poskupljenje energenata preliva na sve proizvode i usluge.

Ljubodrag Savić, Foto Tanjug

On ističe da je Srbija pod ogromnim pritiskom da se priključi sankcijama. Da bi to postigao, Zapad bi mogao, kako upozorava, da smanji ili obustavi dotok gasa u našu zemlju, koji nam sada dolazi preko Turske i Bugarske, a obe su članice NATO.

- U toj situaciji, većina zapadnih kompanija koje ovde rade i koriste gas, otišle bi, ljudi bi ostali bez posla, smanjio bi se priliv u budžet - precizira Savić.

Ekonomista Ivan Nikolić, takođe, ističe da je situacija teška i krajnje neizvesna.

- I Evropa i mi smo izuzetno pogođeni u energetskom delu - kaže Nikolić.

- Kada bi se održao ovaj nivo cena tokom čitave godine, mnoge evropske zemlje bi bile u ozbiljnom platno-bilansnom problemu. U evrozoni su energenti ovog februara u odnosu na isti mesec lane poskupeli 34,7 odsto, a u odnosu na januar 28,8 odsto. To je strašan skok.

Povodom zahteva Rusije da im se plaća u rubljama, profesor Savić kaže da se to neće odnositi na Srbiju. On objašnjava da je RF na taj način, zapravo izašla u susret zemljama koje su joj uvele sankcije i isključile iz SVIFT sistema, kako bi mogle da plaćaju i preko trećih zemalja.

STRUJA

SKOK cena plavog goriva utiče na poskupljenje električne energije u zemljama EU, jer koriste gasne elektrane za proizvodnju struje. U zimskom periodu, kada je veća potražnja, to je izraženije.

- Rast u ceni gasa od jednog evra poskupljuje cenu struje za dva evra - kaže Željko Marković, stručnjak za energetiku.

- Taj skok cena električne energije će se kod nas odraziti u onom delu koji zavisi od uvoza. EPS proizvodi 70 odsto struje iz uglja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

NESVAKIDAŠNJE ISKUSTVO JEDNOG DOSTAVLJAČA: Ne znam da li da bacim one kese i klisnem niz stepenice, ili da stoički sačekam...